Ui┼úi s─â-┼úi ├«ngrije┼čti dantura? Iat─â la ce boli e┼čti predispus!

1 2 jpg jpeg

Boala parodontal─â

Lipsa igienei orale poate duce ├«n timp la apari┼úia bolii parodontale, cunoscute ┼či sub numele de parodontit─â. Este o afec┼úiune ce ├«ncepe ca gingivita ┼či care provoac─â ├«nro┼čirea gingiilor, inflamarea lor ┼či chiar s├óngerare.

Depunerile de tartru, mirosul nepl─âcut, dar ┼či s├óngerarea gingiilor ├«n timpul periajul sunt doar c├óteva dintre semnele bolii. Netratat─â, parodontita poate duce la distrugerea ┼úesutului gingival, respectiv pierderea din┼úilor.

Endocardita

Infec┼úia valvelor inimii, cunoscut─â ┼či sub numele de endocardit─â, poate fi cauzat─â ┼či de bacteriile prezente ├«n cavitatea bucal─â. Bacteriile pot p─âtrunde ├«n circula┼úia sangvin─â prin r─ânile de la nivelul gingiilor. ├Än cazul persoanelor cadiace, riscul de apari┼úie a endocarditei este mai mare.

Diabetul

Rela┼úia dintre igiena dentar─â precar─â ┼či diabet este una puternic─â, aten┼úioneaz─â speciali┼čtii. Problemele stomatologice reduc ├«n timp abilitatea organismului de a controla nivelul de zah─âr din s├ónge.

├Än acela┼či timp, persoanele diagnosticate cu diabet nu au sistemul imunitar suficient de puternic pentru a lupta ├«mpotriva infec┼úiilor gingivale.

Cite┼čte ┼či:

- Află ce mâncăruri îţi afectează dantura!

- A┼ča po┼úi avea o dantur─â puternic─â

- Lămâile menţin sănătatea danturii

Dificultăţi de concepere

Rezultatele unui studiu recent, realizat de Societatea European─â de Reproducere Asistat─â ┼či Embriologie, au ar─âtat c─â femeile care au problemele dentare au nevoie de o perioad─â mai lung─â de timp pentru a concepe un copil.

Periajul zilnic al din┼úilor, folosirea a┼úei dentare ┼či controlul stomatologic periodic sunt cele mai bune variante de preven┼úie a problemelor de concepere.

Pierderea memoriei

S─ân─âtatea oral─â precar─â poate afecta nu doar inima, ci ┼či creierul. Infec┼úiile gingivale pot cauza ┼či inflamarea altor ┼úesuturi, printre care ┼či cel de la nivelul creierului, ceea ce poate favoriza apari┼úia pierderilor de memorie.

Probleme pulmonare

Boala parodontal─â, dar ┼či alte afec┼úiuni dentare pot agrava problemele pulmonare, au ar─âtat mai multe cercet─âri ├«n domeniu. Bacteriile din cavitatea bucal─â, care apar ├«n urma unei igiene dentare precare, pot duce la cre┼čterea num─ârului de bacterii din pl─âm├óni, astfel agrav├óndu-se bolile pulmonare.

Riscuri în timpul sarcinii

Modul în care evoluează sarcina are o strânsă legătură cu modul în care ne îngrijim de sănătatea orală. În timpul celor nouă luni de sarcină riscul de apariţie a problemelor dentare este chiar mai mare.

Nivelul de hormoni le face pe femei mai sensibile c├ónd vine vorba de bacterii. Multe dintre afec┼úiunile stomatologice care apar din cauza bacteriilor pot duce la apari┼úia complica┼úiilor, precum na┼čterea prematur─â sau greutatea mic─â la na┼čtere a copilului.