Uite ce boal─â declan┼čeaz─â consumul constant de p├óine!

1 2 jpg jpeg

P├óinea joac─â un rol extrem de important ├«n alimenta┼úia noastr─â, mai ales c─â ea dateaz─â ├«n istoria noastr─â de foarte mul┼úi ani. Este cunoscut─â modalitatea de primire a oaspe┼úilor cu p├óine ┼či sare. ├Äns─â chiar ┼či a┼ča p├óinea este responsabil─â de instalarea uneia dintre cele mai comune boli din lume care de regul─â nu prea d─â semnale vizibile.

Boala celiac─â, c─âci la ea ne referim reprezint─â o intoleran┼ú─â la glutenul pe care organismul ├«l prime┼čte din produsele de panifica┼úie ┼či pe care nu ├«l poate digera.

Proteina cea mai des întâlnită în alimentaţie

├Äl g─âsim mai ales ├«n anumite cereale precum gr├óul, ov─âzul, orzul, secara ┼či kamutul. Iar diminea┼úa cea mai obi┼čnuit─â mas─â este alc─âtuit─â din lapte cu cereale la care de obicei se mai adaug─â ┼či ni┼čte fructe ┼či bine├«n┼úeles o cafea.

De┼či acesta are o valoare nutri┼úional─â foarte mic─â, el ac┼úioneaz─â practic precum un agent de leg─âtur─â, ajut├ónd f─âina s─â creasc─â ob┼úin├óndu-se astfel p├óinea.

Glutenul poate declan┼ča o reac┼úie imun─â

Există persoane care din păcate au predispoziţie genetică pentru adezvolta intoleranţa la gluten. practic alimentele care au în componenţa lot acestă ptoteină dezvoltă astfel ă reacţie imună mai ales la nivelul intestinului subţire, provocând astfel o inflamaţie cronică ce adesea duce la distrugerea vilozităţior intestinale, limitând cu mult procesul de absorbţie la nivelul intestinului subţire.

Simptomele intoleranţei la gluten

Acest simptom se manifestă diferit la fiecare persoană în parte. Din punct de vedere medical această afecţiune poartă numele de boală celiacă.

Acest diagnostic se poate obţine doar pe baza unor analize de sânge, urmate apoi pentru diagnosticul final de o biopsie intestinală.

Este foarte important s─â se cunoasc─â din timp acest diagnostic pentru a se putea evita eventualele probleme. Aceast─â afec┼úiune se poate ┼úine sub control f─âr─â a urma un tratament medicamentos, dieta care exclude orice form─â de gluten fiind de ajuns. Cea mai mare poblem─â a aceste afec┼úiuni o reprezint─â faptul c─â odat─â instalat─â favorizeaz─â malnutri┼úia ┼či pierderea nutrimen┼úilor, deoarece organismul nu mai poate s─â ├«i asimileze ├«n mod corespunz─âtor.

Dr. Alina St─ânescu Popp ÔÇô ┼×ef de lucr─âri, Doctor ├«n ┼čtiin┼úe Medicale:

ÔÇ×Intoleran┼úa alimentar─â la gluten este una dintre cele mai comune boli din lume. Date recente, publicate de Asocia┼úia a Societ─â┼úilor Celiace din Europa (AOESC), arat─â c─â numai 12-15% dintre cei care au boala celiac─â sunt diagnostica┼úi.

Avem de-a face cu o boal─â care are at├ót o component─â genetic─â extrem de important─â (membrii familiilor celiacilor sunt de aproximativ zece ori mai predispu┼či a se ├«mboln─âvi de aceea┼či boal─â dec├ót restul popula┼úiei), dar ┼či o component─â extern─â, aceea a expunerii la gluten ├«n cadrul regimului alimentar.

Iat─â de ce consider c─â eforturile noastre trebuie concentrate ├«n trei direc┼úii: identificarea precoce a celiachiei, diagnosticarea corect─â (identificarea bolii), precum ┼či tratamentul ulterior, care este simplu de urmat ┼či este bazat pe o diet─â f─âr─â glutenÔÇŁ.