Uite ce boală declanşează consumul constant de pâine!

1 2 jpg jpeg

Pâinea joacă un rol extrem de important în alimentaţia noastră, mai ales că ea datează în istoria noastră de foarte mulţi ani. Este cunoscută modalitatea de primire a oaspeţilor cu pâine şi sare. Însă chiar şi aşa pâinea este responsabilă de instalarea uneia dintre cele mai comune boli din lume care de regulă nu prea dă semnale vizibile.

Boala celiacă, căci la ea ne referim reprezintă o intoleranţă la glutenul pe care organismul îl primeşte din produsele de panificaţie şi pe care nu îl poate digera.

Proteina cea mai des întâlnită în alimentaţie

Îl găsim mai ales în anumite cereale precum grâul, ovăzul, orzul, secara şi kamutul. Iar dimineaţa cea mai obişnuită masă este alcătuită din lapte cu cereale la care de obicei se mai adaugă şi nişte fructe şi bineînţeles o cafea.

Deşi acesta are o valoare nutriţională foarte mică, el acţionează practic precum un agent de legătură, ajutând făina să crească obţinându-se astfel pâinea.

Glutenul poate declanşa o reacţie imună

Există persoane care din păcate au predispoziţie genetică pentru adezvolta intoleranţa la gluten. practic alimentele care au în componenţa lot acestă ptoteină dezvoltă astfel ă reacţie imună mai ales la nivelul intestinului subţire, provocând astfel o inflamaţie cronică ce adesea duce la distrugerea vilozităţior intestinale, limitând cu mult procesul de absorbţie la nivelul intestinului subţire.

Simptomele intoleranţei la gluten

Acest simptom se manifestă diferit la fiecare persoană în parte. Din punct de vedere medical această afecţiune poartă numele de boală celiacă.

Acest diagnostic se poate obţine doar pe baza unor analize de sânge, urmate apoi pentru diagnosticul final de o biopsie intestinală.

Este foarte important să se cunoască din timp acest diagnostic pentru a se putea evita eventualele probleme. Această afecţiune se poate ţine sub control fără a urma un tratament medicamentos, dieta care exclude orice formă de gluten fiind de ajuns. Cea mai mare poblemă a aceste afecţiuni o reprezintă faptul că odată instalată favorizează malnutriţia şi pierderea nutrimenţilor, deoarece organismul nu mai poate să îi asimileze în mod corespunzător.

Dr. Alina Stănescu Popp – Şef de lucrări, Doctor în ştiinţe Medicale:

„Intoleranţa alimentară la gluten este una dintre cele mai comune boli din lume. Date recente, publicate de Asociaţia a Societăţilor Celiace din Europa (AOESC), arată că numai 12-15% dintre cei care au boala celiacă sunt diagnosticaţi.

Avem de-a face cu o boală care are atât o componentă genetică extrem de importantă (membrii familiilor celiacilor sunt de aproximativ zece ori mai predispuşi a se îmbolnăvi de aceeaşi boală decât restul populaţiei), dar şi o componentă externă, aceea a expunerii la gluten în cadrul regimului alimentar.

Iată de ce consider că eforturile noastre trebuie concentrate în trei direcţii: identificarea precoce a celiachiei, diagnosticarea corectă (identificarea bolii), precum şi tratamentul ulterior, care este simplu de urmat şi este bazat pe o dietă fără gluten”.