Uite cât de periculoasă este poliartrita reumatoidă

1 2 jpg jpeg

Oasele corpului uman chiar dac─â sunt aparent foarte rezistente, ├«n timp se pot eroda, rupe sau mi┼čca de la locul lor. ├Än toate cazurile este necesar─â vizita la medic deoarece consecin┼úele pot fi uneori fatale.

Astfel că, poliartrita reumatoidă este o boala inflamatorie cronică, care nu se limitează doar la afectarea articulaţiilor.

Exist─â cazuri ├«n care odat─â ce a ap─ârut ┼či nu a fost tratat─â corespunz─âtor la timp, aceast─â afec┼úiunea s-a extins ┼či la nivelul ochilor, a pielii, a pl─âm├ónilor dar ┼či asupra vaselor de s├ónge.

Cea mai frecvent─â form─â de artrit─â

Aceast─â form─â de artrit─â, considerat─â a fi o afec┼úiune reumatic─â de tip inflamator afecteaz─â aproximativ 1% din popula┼úie. Este considerat─â ca fiind o boal─â autoimun─â, ce atac─â structurile organismului ├«ncep├ónd cu articula┼úiile. Este mult mai frecvent─â la femei dec├ót la b─ârba┼úi, de┼či ea poate fi ├«nt├ólnit─â la aproape orice v├órst─â, cel mai adesea apare ├«ntre v├órstele de 40-60 de ani.

Dacă în cazul artrozei, cauza apariţiei este suprasolicitarea articulaţiei, când vine vorba de artrită practiv avem de a face cu inflamaţii ce duc la dezvoltarea exagerată a membranei sinoviale care se erodează distrugând apoi articulaţia.

Cite┼čte ┼či: Mituri despre osteoporoz─â

Cauzele apariţiei

Printre factorii de risc se reg─âse┼čte ┼či istoricul familial de care trebuie s─â ┼úii ├«ntotdeauna cont. Fumatul, expunerea la anumite materiale precum este azbestul sau siliciu, obezitata, par a fi al┼úi factori de care trebuie s─â ┼úii cont.

Chiar dacă se consideră a fi o afecţiune autoimună nu trebuie să excluzi factorii de risc de mai sus.

De┼či ini┼úial apare la articula┼úiile mici ale m├óinii ┼či ale piciorului, pe m─âsur─â ce boala avanseaz─â se r─âsp├ónde┼čte ┼či la nivelul gleznei, a pumnului, coatelor, a umerilor ┼či inclusiv a ┼čoldului.

Trebuie menţionat faptul că aceste simptome apar simetric.

În cazul în care observi o articulaţie inflamată mai mult de 3 săptămâni este indicat să te prezinţi la medic.

Complicaţii ce pot să apară

Cele mai des ├«nt├ólnite sunt deform─ârile articulare, pierderea sau reducerea capacit─â┼úii de a munci ┼či de a te ├«ngriji, osteoporoza, infec┼úii cauzate de sc─âderea sistemului imunitar din cauza anumitor medicamente ce sunt recomandate pentru a trata aceast─â afec┼úiune.

O altă consecinţă este instalarea sindromului de canal carpian, ateroscleroza accelerată, limfom sau afectarea plămânilor prin apariţia fibrozei sau a pneumonitei.

Tratamentul necesar

├Än prezent nu se cunoa┼čte un tratament specific pentru a trata aceast─â afec┼úiune, dar s-au observat progrese considerabile prin intermediul schemelor terapeutice, put├ónd s─â se ob┼úin─â astfel o remisie a bolii, o ├«nt├órziere ├«n dezvoltarea deform─ârilor osoase. Tratamentul trebuie s─â con┼úin─â recuperarea medical─â cu exerci┼úii care s─â ajute la men┼úinerea flexibilit─â┼úii articula┼úiilor dar ┼či metoda chirurgical─â cu ajutorul c─âreia s─â se corecteze deform─ârile articulare ┼či aici men┼úion─âm sinovectomia care presupune ├«ndep─ârtarea pr┼úial─â sau total─â a membranei sinoviale; protezarea articular─â.