Tratamente moderne pentru varice

1 2 jpg jpeg

Cunoscute şi ca boală varicoasă, varicele (venele umflate de culoare albăstruie) apar, de cele mai multe ori, la nivelul gambei sau a coapsei. Moştenirea genetică, statul mult în picioare, traumatismele multiple la nivelul membrelor inferioare, sarcina, dar şi greutatea prea mare sunt câţiva dintre factorii care favorizează apariţia acestei probleme inestetice.

Dacă în trecut problema vaselor proeminente de sânge se rezolva chirugical şi perioada de recuperare era una greoaie, tratamentele de ultimă oră sunt uşor de suportat, iar persoana îşi poate relua activităţile zilnice la scurt timp după procedură.

În stadiile incipiente ale bolii, medicul indică ciorapii elastici şi tonicele venoase, însă varicele mai profunde necesită proceduri mai complexe, care se realizează pe parcursul mai multor şedinţe.

Scleroterapia usucă vasul de sânge afectat

Parte din terapiile care nu necesită bisturiu, scleroterapia ghidată ultrasonografic este o procedură noninvazivă care ajută la tratarea varicelor profunde, cât şi a celor de la suprafaţa pielii.

Mai exact, tehnica presupune injectarea unei substanţe care inflamează şi usucă vasul de sânge, totul sub ghidarea ecografului. În timpul procedurii (durează, în medie, între 15 minute şi o oră), pacientul nu simte decât senzaţia de disconfort dată de înţepăturile acelor subţiri, iar perioada de recuperare este una foarte scurtă.

Rezultatele tratamentului apar în doar câteva săptămâni, atunci când venele afectate devin tot mai puţin vizibile, iar durerea dispare.

INFO: Preţul unei şedinţe de scleroterapie variază între 150-400 lei, în funcţie de gradul varicelor.

Te-ar mai putea interesa:

- Soluţii la-ndemână pentru varice

- Şi bărbaţii fac varice

- 5 reţete pentru combaterea varicelor

Recuperare rapidă după procedura cu laser

O altă tehnică indicată persoanelor care suferă de boala varicoasă este şi cea cu laser endovenos. Intervenţia presupune introducerea unei fibre optice în vasul de sânge afectat, astfel încât temperatura mare (aproximativ 70-80 de grade Celsius) generată de unda laser reduce dimensiunea venei, până când aceasta se închide.

Deşi nu presupune înţepături sau incizii la nivelul pielii, procedura se realizează sub anestezie locală, în cabinetele specializate. Pacientul poate pleca acasă la două ore după intervenţie, durerile postoperatorii sunt minime şi nu rămân cicatrici. Persoana îşi poate relua activitatea chiar la câteva zile după procedura cu laser.

INFO: Costul intervenţiei cu laser variază între 4.000-5.000 lei (pentru un singur picior).

Tratamente moderne pentru varice - Terapia cu radiofrecvenţă durează 30 de minute

Asemănătoare cu tratamentul cu laser, cel cu radiofrecvenţă (cunoscută şi sub denumirea medicală de ablaţie endovenoasă segmentală cu radiofrecvenţă) se realizează cu anestezie locală. În timpul procedurii, care durează aproximativ jumătate de oră, medicul introduce un cateter la nivelul venei.

Din interiorul acestuia, electrodul, care este conectat la aparatul de radiofrecvenţă, emite unde radio la nivelul zonei afectate, încălzeşte pereţii venei, ceea ce duce la micşorarea şi estomparea ei. În cele mai multe din cazuri, specialiştii flebologi indică terapia cu radiofrecvenţă persoanelor cu varice mici sau medii.

INFO: Preţul radiofrecvenţei variază în funcţie de clinică: între 3.500-4.200 lei (ambele picioare).

Alte tratamente moderne pentru varicearicele:

- terapia hidroactivă – pe zona afectată sunt aplicate pansamente hidroactive care accelerează mecanismele de vindecare de la nivelul vaselor de sânge proeminente; - cura hemodinamică a insuficienţei venoase – prin intermediul intervenţiei chirugicale sunt aplatizate venele afectate, fără să fie extrase; - procedura chirugicală de stripping –realizată sub anestezie generală, intervenţia presupune extragerea venelor varicoase.

Sfatul Click! Sănătate: Duşurile alternative cu apă rece şi caldă ajută la prevenirea apariţiei varicelor.

Dr. Şerban Vasile, medic primar chirurgie generală, Life Memorial, Bucureşti

Procedura de ablaţie endovenoasă prin metode termice constă în introducerea în vena safenă, printr-o mini-incizie sub control permanent ecografic, a unor sonde laser sau radiofrecvenţă cu scopul de a o închide. Terapia este efectuată sub anestezie locală, necesită spitalizare de o zi, iar în postoperator nu apar dureri.

O altă tehnică modernă este şi scleroza teleangiectaziilor cutanate: sub controlul unei surse de lumină speciale sunt identificate vasele dermice, cele subdermice inestetice, apoi sunt blocate. Procedura nu necesită spitalizare.