Tratament nou pentru hernia de disc

1 2 jpg jpeg

Pe aceea┼či tem─â:

De ce te doare spatele?

Oricine poate să aibă cel puţin o dată în viaţă dureri severe de spate. Este foarte probabil ca motivul acestor dureri să fie hernia de disc.

Aceasta este o afec┼úiune neurologic─â ap─ârut─â la nivelul unuia dintre discurile aflate ├«ntre vertebrele coloanei. Discul alunec─â din pozi┼úia lui obi┼čnuit─â, se deformeaz─â ┼či se poate rupe, l─âs├ónd substan┼úa gelatinoas─â din interiorul lui s─â ias─â ├«n afar─â ┼či s─â ating─â termina┼úiile nervoase. Acest fapt duce la apari┼úia unor dureri foarte mari ├«n locul afectat. Opera┼úia clasic─â, mai riscant─â

Când apar dificultăţi la mers din cauza durerilor, care nu se mai pot trata prin fizioterapie sau cu ajutorul medicamentelor, este indicată realizarea unei analize RMN (rezonanţă magnetică nucleară).

Astfel se verific─â dac─â s-a produs o ruptur─â a unui disc dintre vertebre ┼či dac─â substan┼úa din interiorul lui apas─â pe un nerv. ├Än acest caz, este necesar─â o opera┼úie. ÔÇ×Aceste cazuri nu sunt totu┼či frecvente. Ele reprezint─â circa 10% din cazuri. Trebuie ├«n┼úeles faptul c─â opera┼úia chirurgical─â clasic─â este o metod─â terapeutic─â eficient─â, dar nu lipsit─â de riscuri imediate

sau pe viitor.

De aceea, este ultima solu┼úie terapeutic─â la care trebuie s─â se apelezeÔÇŁ, explic─â Rare┼č Nechifor, medic specialist ├«n radiologie.

Nucleoplastia, alternativ─â modern─â

Tehnica nou─â de tratare a herniei de disc este nucleoplastia percutan─â. Metoda a fost introdus─â ├«n ultimii ani ┼či ├«n Rom├ónia, la Spitalul Universitar de Urgen┼ú─â ┼či la Centrul de Diagnostic ┼či Tratament ÔÇ×Victor Babe┼čÔÇŁ din Bucure┼čti.

Tehnica este eficient─â mai ales c├ónd discul dintre vertebrele coloanei este mult deformat, dar nu s-a rupt ├«nc─â. ├Än aceste situa┼úii, fizioterapia ┼či tratamentul cu antiinflamatoare nu mai dau rezultate.

Spre deosebire de opera┼úia clasic─â, procedura de nucleoplastie percutan─â este minim invaziv─â ┼či dureaz─â numai o jum─âtate de or─â.

├Än cazul noii metode, nu este necesar─â anestezia general─â, deoarece nu se fac t─âieturi, ci numai o ├«n┼úep─âtur─â. Medicul va introduce p├ón─â la discul intervertebral un ac special ┼či va aspira substan┼úa gelatinoas─â care apas─â pe nerv. La dou─â ore dup─â aceea, po┼úi merge acas─â.

Opera┼úia se poate face gratuit. Pentru asta, medicul de familie ├«┼úi va da o trimitere c─âtre medicul specialist, pe baza c─âreia vei putea s─â te internezi. Aceast─â interven┼úie se poate face ┼či la unele clinici particulare, costurile ajung├ónd la circa 5.000 de lei.

M─âsuri contra durerii

Atunci c├ónd durerea se intensific─â, este bine s─â faci o vizit─â medicului de familie, care ├«┼úi va da trimitere la un specialist ├«n neurologie. Rare┼č Nechifor, medic radiolog, le recomand─â celor care au o criz─â, repausul la pat ┼či un tratament cu antiinflamatoare.

ÔÇ×Fizioterapia este ┼či ea de ajutor. Al─âturi de odihn─â ┼či de medicamente, ea permite pacientului s─â ias─â din criz─â. Din p─âcate, acesta nu ├«nva┼ú─â s─â tr─âiasc─â s─ân─âtos, s─â fac─â gimnastic─â, prin care s─â-┼či ├«nt─âreasc─â musculatura spatelui. De aceea, simptomele vor reveni. Tratamentul se poate relua, dar afec┼úiunea evolueaz─â, iar crizele devin tot mai frecvente.ÔÇŁ

Poziţia incorectă a spatelui, risc de boală

Principalele cauze ale apari┼úiei bolii sunt ├«mb─âtr├ónirea ┼či stilul de via┼ú─â incorect: o pozi┼úie necorespunz─âtoare men┼úinut─â ore ├«n ┼čir la birou sau ├«n timpul ┼čofatului, lipsa exerci┼úiilor fizice, luarea ├«n greutate, ridicarea unor greut─â┼úi mari, care solicit─â coloana. Zonele ├«n care se instaleaz─â cel mai des sunt cea a cefei (cervical─â) ┼či a ┼čalelor (lombar─â).

Hernia de disc lombar─â determin─â cele mai multe dureri de spate (lumbago), care se ├«ntind de-a lungul unui picior (sciatic─â). Se pare c─â, ├«n regiunea ┼čalelor, ligamentele care sus┼úin discul ┼či con┼úinutul s─âu sunt mai pu┼úin rezistente.