Tratament modern în cazul retracţiei gingivale

1 2 jpg jpeg

Care sunt cele mai întâlnite cauze ale retracţiei gingivale?

├Än primul r├ónd trebuie s─â ┼čtim c─â exist─â o retrac┼úie gingival─â fiziologic─â, care depinde de construc┼úia fiec─ârui organism ┼či de modul de via┼ú─â al fiec─âruia.

Retrac┼úia gingival─â apare cel mai frecvent ca o consecin┼ú─â a acumul─ârii tartrului, un complex de bacterii ┼či de minerale din saliva ce se dezvolt─â pe suprafa┼úa dintelui ┼či duce la inflamarea gingiei, care se retrage antren├ónd ┼či osul care sus┼úine dintele propriu zis. O alt─â cauz─â frecvent ├«nt├ólnit─â este modul ├«n care din┼úii se ├«mbin─â atunci c├ónd ├«nchidem gura.

Cele dou─â arcade dentare formeaz─â un angrenaj performant, capabil de a face mi┼čc─âri extrem de delicate, dar ├«n acela┼či timp poate declan┼ča un efort de zeci de kg for┼ú─â. Aranjarea din┼úilor, neadecvat─â unui astfel de efort, duce la suprasolicitarea unor grupe dentare cu consecin┼úa retragerii osului ┼či a gingiei din jurul dintelui.

O alt─â cauz─â este chiar periajul din┼úilor f─âcut cu exces de zel. Folosirea unei periu┼úe de din┼úi cu peri mai tari ┼či un periaj ├«n for┼ú─â duc sigur la o retrac┼úie gingival─â pentru c─â gingia este sub┼úire ┼či destul de delicat─â c├ót s─â nu reziste acestei agresiuni. Chiar ┼či dintele ├«ncepe s─â par─â ÔÇ×scobitÔÇť de acest periaj, uneori ajung├ónd p├ón─â la nerv.

Fumatul este un obicei extrem de d─âun─âtor s─ân─ât─â┼úii orale! Substan┼úele din componen┼úa fumului de ┼úigar─â altereaz─â microcircula┼úia sanguin─â din ┼úesutul gingival cu serioase consecin┼úe asupra s─ân─ât─â┼úii sale. Care sunt riscurile dac─â nu trat─âm corespunz─âtor retrac┼úia gingival─â? Este foarte important s─â avem o gur─â s─ân─âtoas─â, ea fiind poarta de intrare ├«n organism, iar ┼úesutul gingival este o component─â cheie. Multe din bacteriile rele din jurul din┼úilor sunt incriminate prin studii recente de declan┼čarea unor boli cronice grave, de la cele vasculare la Alzheimer.

Inflamarea gingiei din jurul din┼úilor este echivalentul unei r─âni deschise de m─ârimea palmei. Consecin┼úele retrac┼úiei gingivale se rezum─â la pierderea osului de sub gingie ┼či prin acesta a suportului dintelui. Dezvelirea r─âd─âcinii dentare duce la sensibilitate crescut─â la rece ┼či al┼úi stimuli, la apari┼úia cariei, la un aspect estetic nepl─âcut.

Care este cel mai modern tratament în cazul retracţiei?

Tehnica Pinhole Surgical (PSTÔäó) este o nou─â abordare ├«n parodontologie, mai ales ├«n SUA unde este practicat─â de sute de medici. Varianta clasic─â, cea mai folosit─â pentru a corecta recesul gingival, implic─â recoltarea unei f├ó┼čii de ┼úesut din bolta palatin─â, care se repozi┼úioneaz─â pe r─âd─âcina ├«n cauz─â.

Alte metode implic─â folosirea unor produse biocompatibile care au rolul grefei de mai sus. Tehnic─â Pinhole Surgical este inovatoare pentru c─â nu se folose┼čte bisturiul, nu ai nevoie de incizii.

Acest lucru face ca vindecarea s─â fie mai u┼čoar─â ┼či mai rapid─â, s─â existe mai pu┼úine complica┼úii postoperatorii, f─âr─â suturi complexe cu dezavantajele, rezultate stabile ├«n timp, eliminarea recolt─ârii de ┼úesut, f─âr─â cicatrici de vindecare. Un alt mare avantaj este c─â se pot face interven┼úii extinse, ├«ntr-o singur─â ┼čedin┼ú─â pe o ├«ntreag─â arcad─â dentar─â.

2 jpg jpeg

Ce presupune mai exact aceast─â tehnic─â?

Se practic─â una p├ón─â la patru punc┼úii prin care se introduc subgingival instrumentele patentate pentru technica PST. Cu acestea se dezlipe┼čte u┼čor testul gingival de pe os ┼či se pozi┼úioneaz─â peste r─âd─âcinile dezgolite.

Cu ajutorul unor f├ó┼čii din colagen se fixeaz─â acest rezultat. Mai nou, am ├«mbun─ât─â┼úit prezen┼úa tehnica prin introducerea unor membrane PRF, realizate ├«n cabinet din s├óngele pacientului, un fel de concentrat din componentele s├óngelui responsabile de regenerarea tisular─â.

Aceast─â tehnic─â, care c├ó┼čtig─â rapid ├«n popularitate datorit─â extraordinarei eficiente, a adus un plus major ├«n regenerarea gingival─â minim invaziv─â. Bine de ┼čtiut este c─â nu toate cazurile de parodontopatii pot fi subiectul acestei tehnici.

În primul rând este absolut necesar că ţesutul gingival din jurul dinţilor să fie sănătos, fără inflamaţii, sângerări etc. Tehnica se aplică cu succes în cazurile în care osul alveolar, care susţine dintele, nu este afectat în zonele dintre dinţi sau în spatele acestora.

De aceea, în multe cazuri este necesar un tratament specific înaintea intervenţiei propriu zise.

În urma intervenţiei se obţine o mucoasă gingivală mai groasă, bine reprezentată, mai rezistentă.

În cât timp de la efectuarea procedurii are loc vindecarea?

Vindecarea are loc ├«n cel mult ┼čase s─âpt─âm├óni, cel mai frecvent ├«n trei s─âpt─âm├óni.

├Än primul r├ónd prin igiena adecvat─â. Periajul trebuie s─â fie bl├ónd, f─âr─â periu┼úe agresive care pot traumatiza dintele ┼či gingia. Detartrajul regulat, la 6 sau 12 luni, este absolut necesar. Cur─â┼úarea din┼úilor ├«n cabinet, cu ajutorul unui dispozitiv ce sufl─â particule de bicarbonat de sodiu cu vitez─â mare, este eficient─â mai ales dac─â se face des.

La fum─âtori, recomand─âm a face acest tip de cura┼úare chiar ┼či lunar dac─â vrem s─â avem o dantur─â s─ân─âtoas─â.