Tot ce voiai s─â ┼čtii despre protec┼úia solar─â

1 2 jpg jpeg

├Än ultimii ani, din cauza sub┼úierii stratului de ozon (care, ├«n mod normal, are rol de protec┼úie), la sol ajung mai multe radia┼úii ultraviolete, dep─â┼čind nivelul suportat de piele. De aceea, pericolele pentru s─ân─âtate sunt mai mari. Astfel, abuzul de soare produce la nivelul pielii modific─âri care se pot transforma ├«n cancere (peste 95% dintre cancerele de piele sunt puse pe seama soarelui). Nu uita c─â nu trebuie s─â fii la plaj─â ca s─â te dai cu creme fotoprotectoare. Ele trebuie folosite inclusiv dac─â mergem ├«n parc sau la munte, aplic├óndu-le 20 de minute ├«nainte de a ie┼či din cas─â.

,,Exist─â creme care s─â protejeze total?"

Nu. De┼či exist─â creme ┼či lo┼úiuni care promit ÔÇ×ecran solar totalÔÇŁ, nu exist─â niciun produs care s─â ofere garan┼úie absolut─â. Nici m─âcar hainele nu ne pot ap─âra dec├ót ├«n propor┼úie de 80% de soare, ├«n afara celor tratate special ├«mpotriva razelor ultraviolete. ,,Ce ├«nseamn─â termenul FPS?"

Menţiunea factor de protecţie solară (FPS sau SPF) îţi arată că produsul conţine ingrediente care acţionează împotriva radiaţiilor UV.

ÔÇ×Num─ârul care ├«nso┼úe┼čte FPS m─âsoar─â practic timpul necesar apari┼úiei unei arsuri. De exemplu, cu un produs care are factor de protec┼úie 15, va dura de 15 ori mai mult p├ón─â la apari┼úia eritemului (arsurii) dec├ót dac─â nu am aplica acea crem─âÔÇŁ, spune medicul Oana Cl─âtici, specialist dermatolog la Spitalul Universitar de Urgen┼ú─â, din Bucure┼čti.

Mai poţi citi:

- Remedii împotriva arsurilor solare

- Ulei de argan pentru o protecţie solară eficientă

,,Cum aleg crema solar─â?"

Alege lo┼úiunile sau cremele fotoprotectoare ├«n func┼úie de tipul de piele ┼či de fototip. Fotoprotec┼úia este obligatorie la cei cu fototip I (piele foarte alb─â, p─âr ro┼čcat, ochi alba┼čtri, pistrui, care nu se bronzeaz─â niciodat─â), II (piele alb─â, p─âr blond, ochi c─âprui, se ard ┼či se bronzeaz─â cu dificultate) ┼či cu fototipul III (cei ┼čateni, cu ochi c─âprui, care se ard uneori ┼či se bronzeaz─â).

Cei cu fototipul I ┼či II au nevoie de protec┼úie foarte ridicat─â (50+), iar celor cu fototipul III le este indicat─â protec┼úia ridicat─â (30-40) sau moderat─â (20). Pentru copiii mai mari de ┼čase luni, alege produse cu FPS mare (40, 50+).

Dac─â ai alergie la produsele de ├«ngrijire, alege lo┼úiunile de fotoprotec┼úie f─âr─â acid paraaminobenzoic sau parfum! De asemenea, alege cremele care te protejeaz─â at├ót de radia┼úiile UVA, c├ót ┼či de cele UVB.

Care sunt cele mai nocive ultraviolete?

Soarele emite trei tipuri de radia┼úii, A, B ┼či C, doar primele dou─â ajung├ónd la sol. ├Än timp ce radia┼úiile B ac┼úioneaz─â asupra straturilor superficiale ale pielii, responsabile de arsuri ┼či de bronzare, cele de tip A produc modific─âri ├«n profunzimea acesteia, determin├ónd ├«mb─âtr├ónirea cutanant─â.

Vestea proast─â este c─â ambele tipuri de ultraviolete sunt responsabile de apari┼úia cancerului de piele. O crem─â cu SPF 15 absoarbe 94 % din radia┼úiile UVB, una cu SPF 30 ÔÇô 97%, iar una cu SPF 50 ÔÇô 98%.

Sfat: Alege produse care te protejeaz─â ┼či de UVA, ┼či de UVB.