Tot ce trebuie s─â ┼čtim despre toxiinfec┼úii

1 2 jpg jpeg

Toxiinfec┼úia e o afec┼úiune digestiv─â acut─â determinat─â de consumul unor alimente care con┼úin bacterii. Cei mai frecven┼úi germeni responsabili de toxiinfec┼úia alimentar─â sunt Salmonella ┼či Stafilococul auriu.

Zilele toride sunt un factor care favorizeaz─â ├«nmul┼úirea germenilor, de aceea vara sunt mai multe cazuri de ├«mboln─âvire. Primele semne apar ├«ntre 2 ┼či 48 ore de la consumul alimentelor contaminate. Po┼úi avea o stare general─â de r─âu, grea┼ú─â, v─ârs─âturi, dureri abdominale, dureri de cap, febr─â, diaree.

Nu lua antivomitive

Dac─â infec┼úia nu este grav─â, boala trece ├«n 2-3 zile. ├Än formele severe, la care b─âtr├ónii ┼či copiii sunt mai expu┼či, poate surveni chiar decesul.

De aceea, la primele semne ale îmbolnăvirii, trebuie consultat un medic. Acesta îţi va recomanda să nu iei medicamente antidiareice sau împotriva vărsăturilor în prima fază a bolii.

Organismul elimin─â ├«n aceste moduri toxinele, a┼ča c─â trebuie l─âsat s─â lucreze. Bea c├ót mai multe lichide, pentru a evita deshidratarea ┼či a ajuta organismul s─â elimine toxinele.

├Än prima zi evit─â s─â m─ân├ónci, iar ├«n urm─âtoarele dou─â zile consum─â p├óine pr─âjit─â, orez ┼či morcov fiert, banan─â coapt─â. Bea ceai de g─âlbenele, de ment─â, de sun─âtoare. Foarte eficient este ┼či c─ârbunele medicinal.

Te-ar mai putea interesa:

- Cum po┼úi s─â te fere┼čti de toxiinfec┼úiile alimentare

- ARGILA ne scapă de toxiinfecţii

Nu ţine mâncarea mai mult de 3 zile

Spală-te pe mâini timp de 20 de secunde înainte de a prepara mâncarea sau înainte de a mânca.

P─âstreaz─â curate vasele de buc─ât─ârie, fierbe laptele care nu e pasteurizat ┼či p─âstreaz─â alimentele la frigider, dar nu mai mult de 3-4 zile.

Spal─â fructele ┼či legumele sub jet de ap─â, decongeleaz─â carnea cu ap─â rece sau la cuptorul cu microunde.

Evită să consumi alimente vândute pe stradă sau să cumperi produse lactate de la vânzători ambulanţi, care le depozitează în condiţii improprii.

Atenţie la copii!

Toxiinfecţiile alimentare nu-i ocolesc nici pe copii. Fiţi de două ori mai atenţi când le pregătiţi mâncarea.

Folosi┼úi numai alimente proaspete ┼či ave┼úi grij─â ca totul s─â fie curat, de la locul de preparare p├ón─â la farfurii ┼či tac├ómuri. Boala poate fi mult mai complicat─â la micu┼úi, deoarece din pricina febrei ┼či a diareei ei se pot deshidrata foarte u┼čor.

Igiena, înainte de toate

Toxiinfec┼úiile pot ap─ârea ┼či dac─â m├ónc─ârurile sunt preparate ├«n recipiente care nu au fost bine sp─âlate.

Astfel, chiar dac─â ingredientele sunt proaspete ┼či sp─âlate, exist─â riscul ├«mboln─âvirii. De aceea, este important s─â fie respectate regulile de igien─â.