Tot ce trebuie s─â ┼čtii despre anemie

1 2 jpg jpeg

Considerată boală aparent banală, anemia poate duce la apariţia problemelor mai grave de sănătate dacă nu este tratată corespunzător. Dintre tipurile de anemie, cea mai întâlnită este cea feriprivă, cauzată de lipsa de fier din organsim.

ÔÇ×Anemia, una dintre afec┼úiunile frecvente ├«n r├óndul femeilor, se manifest─â clinic prin astenie, lips─â de putere, ame┼úeli ┼či paloare (paliditate). Anemiile instalate brusc, acute, au simptomatologie zgomotoas─â, iar cele cronice, care se instaleaz─â lent, ├«n timp, sunt adesea bine tolerate chiar p├ón─â ├«n stadii avansateÔÇť, ne-a spus C─âlin Ciubotaru, medic primar medicin─â de familie.

Menstruaţiile abundente, una dintre cauze

Consumul redus de alimente bogate ├«n fier, pierderile de s├ónge (cum sunt s├ónger─ârile nazale repetate sau menstrua┼úiile abundente), dar ┼či o parte dintre afec┼úiunile cronice (renale, hepatice) pot favoriza apari┼úia anemiei. De asemenea, unele boli genetice, cum este talasemia (corpul produce prea pu┼úin─â hemoglobin─â) sau lipsa de vitamina B12 ┼či de acid folic din organism pot duce la apari┼úia simptomelor bolii.

ÔÇ×Hemoragiile, ├«n func┼úie de gravitatea lor, sunt cauz─â de anemii acute sau cronice. Spre deosebire de hemoragiile cronice, care pot fi adesea asimptomatice (greu de diagnosticat), cele acute, cauzate de traumatisme, de ulcere, gastrite, pot fi amenin┼ú─âtoare, impun├ónd oprirea grabnic─â a s├ónger─ârii ┼či chiar transfuzii de s├óngeÔÇť, adaug─â medicul C─âlin Ciubotaru.

Ce teste o diagnosticheaz─â

├Än timp ce diagnosticul de anemie se stabile┼čte ├«n urma unui examen clinic ┼či a unor analize de s├ónge (hemoglobina, hematocritul), aflarea cauzelor bolii necesit─â ┼či alte investiga┼úii.

ÔÇ×Pacientului i se recomand─â mai multe teste hematologice, incluz├ónd hemograma, sideremia, capacitatea de legare a fierului, frotiu de s├ónge periferic, reticulocite, hemocult, electroforeza hemoglobinei, uneori punc┼úie de m─âduv─â osoas─â, teste genetice ┼či investiga┼úii specifice pentru depistarea bolilor cronice asociate anemieiÔÇŁ, explic─â medicul de familie.

Mai poţi citi:

- Copilul tău are anemie? Iată ce suplimente îl ajută!

- Ai anemie? Iat─â ce leacuri te ajut─â!

- CURMALELE te scap─â de anemie

Tratament: suplimente de fier ┼či vitamine

Dup─â aflarea tipului ┼či a cauzelor anemiei, medicul poate indica tratamentul corespunz─âtor. ├Än cele mai multe din cazuri, el recomand─â suplimentele pe baz─â de fier (doza zilnic─â poate varia ├«ntre 100 ┼či 200 mg), dar ┼či un regim alimentar adecvat.

Pentru o mai bun─â absorb┼úie a acestui mineral, specialistul mai poate prescrie ┼či vitamina C sau suplimente cu vitamina B12 ┼či acid folic. ├Än schimb, pentru cazurile mai severe de anemie, este nevoie ┼či de transfuzii sangvine. Cele mai ├«nt├ólnite tipuri de anemie

- anemia feripriv─â ÔÇô cauzat─â de deficitul de fier;

- anemia cauzat─â de bolile cronice ÔÇô de exemplu ├«n cazul insuficien┼úei renale nu se mai sintetizeaz─â eritropoietin─â, hormon produs de rinichi ┼či de ficat, ┼či atunci scade ┼či num─ârul globulelor ro┼čii;

- anemie aplastic─â ÔÇô apare atunci c├ónd scade num─ârul eritrocitelor ┼či a trombocitelor;

- anemie pernicioas─â ÔÇô este cauzat─â de deficien┼úa de vitamina B12.

Cine e la risc

Copiii ÔÇô dac─â formula de lapte care se d─â bebelu┼čului nu con┼úine o doz─â suficient de mare de fier sau dac─â micu┼úii au o alimenta┼úie s─ârac─â ├«n fier:

Femeile ÔÇô cele care au menstrua┼úii abundente;

V├órstnicii ÔÇô bolile cronice, des ├«nt├ólnite la v├órsta a treia, favorizeaz─â apari┼úia anemiei;

Vegetarienii ÔÇô legumele ┼či fructele aduc un aport mai mic de fier, spre deosebire de preparatele din carne.

┼×tiai c─â...

... dac─â ├«n mod normal, b─ârba┼úii pierd 1 mg de fier pe zi, iar femeile 2 mg, la perioada de menstrua┼úie se poate ajunge ┼či la aproximativ 45 mg?

C─âlin Ciubotaru, medic primar medicin─â de familie

Cele mai frecvente anemii sunt cele caren┼úiale (prin lipsa unei alimenta┼úii adecvate). Alimentele care con┼úin o cantitate mai mare de fier sunt: carnea, oul, ficatul, pe┼čtele, dar ┼či unele vegetale (spanac, urzici, leurd─â), chiar dac─â absorb┼úia din acestea este mai sc─âzut─â.

O serie de afec┼úiuni digestive, tratamentele prelungite cu inhibitori ai secre┼úiei gastrice ┼či alcoolismul scad sau ├«mpiedic─â absorb┼úia fierului, a acidului folic ┼či a vitaminei B12, esen┼úiale pentru o producere normal─â a globulelor ro┼čii.

Bolile cronice (ciroza hepatic─â, cele de rinichi), tumorile maligne, leucemiile ┼či limfoamele evolueaz─â cu anemie cronic─â, uneori aceasta fiind chiar primul semn de boal─â.