Ţigara electronică. Păreri pro şi contra

1 2 jpg jpeg

Ţigara electronică este un concept introdus pe piaţă în ultimii ani ca răspuns la numărul mare de fumători şi la afecţiunile severe pe care le produce fumul de ţigară.

Principiul după care funcţionează ţigară electronică este relativ simplu: un dispozitiv pe baza de baterie vaporizează nicotina existentă într-un mic rezervor, aceasta putând fi inhalată prin acelaşi gest specific fumatului clasic. Pentru a suplini ţigara clasică, forma ţigării electronice este similară cu a celor din hârtie şi filtru.

Prin folosirea ţigării electronice, fumătorii pot beneficia, teoretic, de absenţa mulţimii de substanţe toxice din fumul de ţigară clasică. Ţigara electronică se bazează pe nevoia de nicotină produsă de adicţia faţă de aceasta.

Ce spun studiile

Deşi părerile asupra ţigării electronice sunt împărţite, specialiştii în sănătate susţin că creşterea numărului de fumători care adoptă folosirea acestui dispozitiv ar putea salva mii de vieţi anual.

Mai exact, la fiecare un milion de fumători care fac trecerea la acest dispozitiv, vor fi salvate anual peste 6.000 de vieţi, consideră o echipă de cercetători de la University College din Londra.

Totuşi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a interzis anul trecut folosirea ţigării electronice în spaţiile publice şi la locul de muncă. Tot OMS a catalogat aceste dispozitive pentru fumat drept ,,iluzorii'', deoarece nu se cunosc cu exactitate compuşii chimici din componenţa diverselor sortimente de lichide din ţigara electronică, acest fapt fiind o sursă de îngrijorare şi pentru Asociaţia Medicală Britanică.

De obicei, ţigara electronică este folosită pentru a înlocui experienţa fumatului tradiţional cu una asemănătoare, mai puţin dăunătoare, precum şi în scopul renunţării definitive la fumat. Iată, aşadar, câteva păreri pro şi contra, care ţi-ar putea fi de folos în luarea unei decizii!

Ţigara electronică. Păreri pro

- Ţigările electronice nu conţin gudron, tutun sau monoxid de carbon, însă oferă aproape aceeaşi concentraţie de nicotină ca ţigările obişnuite; - Nu lasă un miros neplăcut şi nu provoacă îngălbenirea dinţilor sau a pielii; - Ţigările electronice emit vapori de apă inodori, incolori, care dispar în câteva secunde; - Unii cercetători consideră că ţigara electronică poate declanşa dependenţa de nicotină, deşi în cazul unui studiu care a avut ca subiecţi persoane dependente de tutun s-a ajuns la concluzia că fumatul ţigărilor electronice atenuează dorinţa de a fuma. În plus, cei mai mulţi participanţi la studiu au declarat că acest tip de ţigară i-a ajutat să depăşească simptomele de sevraj presupuse de renunţarea la tutun şi să evite recidiva; - În urma studiilor s-a descoperit că substanţele chimice detectate în ţigările electonice pot declanşa probleme grave de sănătate. Totuşi, cantitatea de substante cancerigene din ţigara electonică faţă de cea tradiţională se pare că este de 1.000 de ori mai mică, întrucât nicotina utilizată în timpul fumatului variantei electronice nu este atât de nocivă precum tutunul; - Ţigara electronică este o alternativă mai ieftină a fumatului clasic.

Ţigara electronică. Păreri contra

- Nicotina din componenţa ţigării electronice dă dependenţă. Deşi nu toate dispozitivele conţin nicotină, majoritatea dintre ele au această substanţă care afectează neurotransmiţătorii din creier;

- Ţigara electronică conţine substanţe cancerigene - nicotina lichidă, de exemplu, mai periculoasă chiar decât frunzele de tutun;

- Unii producători nu divulgă în totalitate subsţantele chimice din compoziţia cartuşului ţigării electronice şi nici nu s-a putut demonstra care este cantitatea reală din cartus. Se pare că multe dintre aceste ingrediente ar fi toxice şi nocive pentru oameni;

- Un alt efect al ţigării electronice asupra plămânilor este creşterea stresului oxidativ la nivelul organe. Totuşi, nu se poate spune, momentan, dacă efectul asupra plămânilor este de lungă durată;

- În plus, un studiu recent al cercetărilor americani susţine că folosirea prelungită a ţigării electronice ar putea provoca afecţiuni cronice ale plămânilor, mai precis emfizem pulmonar, deoarece vaporii din ţigara electronică afectează proteinele din plămânii în acelaşi mod ca fumul produs de ţigara clasică.