TEST: Cât de bine vezi?

1 2 jpg jpeg

Unul dintre testele la care medicul oftamolog apeleaz─â pentru a depista problemele de vedere este grila Amsler (o re┼úea de linii asem─ân─âtoare unei table de ┼čah, cu un punct de culoare ├«nchis─â ├«n mijloc), modalitate prin care se examineaz─â fundul de ochi ┼či care ajut─â la diagnosticarea degenerescen┼úei maculare.

Problema de vedere des depistat─â la persoanele de v├órsta a treia apare atunci c├ónd se deterioreaz─â macula, zona de la nivelul retinei care ne ajut─â s─â vedem clar detaliile. Aceast─â tulburare poate afecta at├ót vederea la distan┼ú─â, c├ót ┼či la apropiere. Ce trebuie s─â faci

1. A┼čaz─â-te ├«n zon─â luminat─â ┼či ┼úine la o distan┼ú─â de 30-40 de cm (distan┼úa optim─â pentru citit) plan┼ča cu grila Amsler. Dac─â por┼úi ochelari de vedere, ┼úine-i la ochi ├«n momentul test─ârii. Acoper─â cu m├óna unul dintre ochi ┼či fixeaz─â cu privirea punctul din mijlocul grilei.

2 jpg jpeg

2. ├Än timp ce te ui┼úi la punctul central, prive┼čte ┼či liniile din jurul lui ┼či observ─â dac─â ele sunt distorsionate ├«n anumite zone, ├«ntunecate sau dac─â ele nu apar deloc. Repet─â examinarea dup─â ce acoperi ┼či cel─âlalt ochi.

3. Riscul de apariţie a degenerescenţei maculare este ridicat dacă observi una din umătoarele modificări: zonele sunt gri sau deformate, liniile din grafic sunt distorsionate, lipsesc mici porţiuni din pătrat.

2 jpg jpeg
2 jpg jpeg

Printre simptomele care pot anun┼úa degenerescen┼úa macular─â se num─âr─â distorsionarea vederii centrale (linii drepte ce se percep curbate), vederea ├«n cea┼ú─â, zone de ÔÇ×umbrireÔÇť ├«n c├ómpul vizual, tulbur─âri ├«n perceperea culorilor, dar ┼či adaptarea dificil─â la lumin─â intens─â.

ÔÇ×C├ónd vine vorba de degenerescen┼úa legat─â de v├órst─â, factorii de risc sunt obezitatea, fumatul, colesterolul m─ârit, hipertensiunea, lipsa de vitamina D ┼či consumul excesiv de gr─âsimiÔÇť, explic─â Liviu Bran, medic specialist oftalmologie, Spitalul European Polisano, Sibiu

Diagnosticul de degenerescen┼ú─â se poate pune ├«n urma controlului oftalmologic, dar ┼či a tomografiei ├«n coeren┼ú─â optic─â, procedur─â cunoscut─â sub numele de examen OCT (examinare rapid─â ┼či nedureroas─â, neinvaziv─â, u┼čor de efectuat la orice v├órst─â).

ÔÇ×Atunci c├ónd boala are o evolu┼úie lent─â se recomand─â tratamentul cu produ┼či retinotrofici ┼či antioxidan┼úi tablete. ├Än schimb, c├ónd evolueaz─â rapid se apeleaz─â la terapia injectabil─â cu molecule care inhib─â vasele de s├ónge nou formate intraocular, combinat─â cu antioxidan┼úi pastileÔÇť, adaug─â medicul oftalmolog

Cea mai des ├«nt├ólnit─â form─â de degenerescen┼ú─â macular─â este cea legat─â de v├órst─â, dar exist─â ┼či forme juvenile, mult mai rare ┼či care au o component─â genetic─â.

Afec┼úiunea poate fi de tip atrofic (mai lent evolutiv─â) sau exudativ─â (ce evolueaz─â rapid ┼či duce de regul─â la sc─âderea acuit─â┼úii vizuale). Num─ârul persoanelor care sunt diagnosticate cu aceast─â problem─â cre┼čte odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â (circa 30% din cei de peste 75 de ani).

Prognosticul reu┼čitei tratamentului este favorabil dac─â afec┼úiunea ocular─â este depistat─â timpuriu printr-un examen de fund de ochi, corelat cu examenul clinic oftalmologic (care adesea se suprapune peste un consult de dioptrii de ochelar).