Te doare spatele? Iat─â ce te poate ajuta!

1 2 jpg jpeg

Studiul din Marea Britanie a fost realizat pe un e┼čantion de 313 adul┼úi cu dureri de spate cronice nespecifice - cu alte cuvinte, dureri de spate ├«n curs de desf─â┼čurare, cu o cauz─â fizic─â cunoscut─â.

Ce spune cel mai important studiu despre aceast─â terapie

La ├«ncheierea studiului, pacien┼úii care au luat cursuri de yoga au fost capabili de a practica mai multe activit─â┼úi cu un procent de 30 % fa┼ú─â de cei care au refuzat cursurile. ├Än plus, ace┼čtia au raportat o sc─âdere a durerii. 60% din participan┼úii la cursurile respective au continuat s─â practice yoga pe cont propriu.

├Än plus, cel mai mare studiu din SUA privind yoga desf─â┼čurat p├ón─â ├«n prezent, care a urm─ârit 228 adul┼úi din ┼čase ora┼če diferite, s-a ajuns la concluzia c─â yoga a ├«mbun─ât─â┼úit func┼úiile legate de spate. ├Än urm─âtoarele 12 s─âpt─âm├óni simptomele au fost diminuate ┼či a fost redus necesarul de medicamente pentru durere, de asemenea.

ÔÇ×Este evident s─â spunem c─â yoga nu este doar despre asane sau anumite pozi┼úii fizice. Yoga a devenit mai mult o form─â de exerci┼úiu ├«n lumea occidental─â. Cu toate acestea, cu ghidajul corespunz─âtoare din partea unui profesor, care ├«┼úi poate aduce ├«ncet concentrarea c─âtre respira┼úie ┼či ├«┼úi va da indicii pentru con┼čtientizarea pozi┼úiilor, yoga este ├«n final o alegere. Putem g─âsi nenum─ârate motive s─â o practic─âm, ├«n final oricare ar fi motivul vom planta semin┼úe pentru s─ân─âtatea noastr─â. Durerea este ├«ntotdeauna un semnal de a ne ├«ndrepta aten┼úia dincolo de partea fizic─â ┼či psihosomatic─â a problemei. Dup─â ce ├«ncepi s─â ascul┼úi senza┼úiile propriului t─âu corp, ├«ncepe s─â aib─â loc vindecarea. Doar simplul act al ascult─ârii ┼či al con┼čtientiz─ârii poate ac┼úiona ca un catalizator pentru schimbare ┼či vindecareÔÇŁ, explic─â Andreea Lada, instructor de yoga.

Cum s─â atenuezi durerea de spate

Iat─â c├óteva moduri foarte bune de a atenua durerea de spate: practic─â cu aten┼úie ┼či vindec─â cu inten┼úie.

Cucere┼čte-┼úi temerile (sau cel pu┼úin ├«ndreapt─â-┼úi aten┼úia c─âtre ele).Frica este una dintre cauzele durerilor de spate (mai ales din partea de jos a spatelui). Teama este asociat─â cu probleme ale chakrei r─âd─âcin─â ÔÇô muladhara chakra, care este ├«n leg─âtur─â cu instinctul de supravie┼úuire, a┼ča c─â orice fric─â reprezint─â o dizarmonie pe acest centru. Fie c─â este vorba de nesiguran┼úele personale, teama de a nu face destui bani sau chiar teama de e┼čec, ea poate fi cauza durerilor de spate. Odat─â ce ├«nfrun┼úi temerile din fa┼úa ta, ├«┼úi vei da seama c─â ele sunt crea┼úii ale min┼úii care pot fi dep─â┼čite prin cultivarea unei ÔÇ×coloane vertebraleÔÇŁ.

Proceseaz─â-┼úi emo┼úiile. Durerile de spate reprezint─â de obicei emo┼úii reprimate din trecut. Odat─â ce e┼čti capabil s─â ├«┼úi recuno┼čti ┼či s─â ├«┼úi procesezi emo┼úiile, te apropii din ce ├«n ce mai mult de vindecare. Una dintre cele mai bune modalit─â┼úi de a face fa┼ú─â emo┼úiilor dificile este de a le scrie. Scrisul ajut─â la eliberarea lucrurilor care te deranjeaz─â, devenind astfel mai con┼čtient de g├óndurile ┼či sentimentele tale. Este o modalitate de a te ├«n┼úelege mai bine ┼či de a lucra cu triste┼úea, furia, vinov─â┼úia, frica, sup─ârarea ┼či orice alte emo┼úii despre care ├«┼úi este adesea greu s─â vorbe┼čti cu ceilal┼úi.

Încearcă aceste poziţii de yoga!

Poziţia cobrei (Bhujangasana)

┬Ě ├Äntinde-te pe abdomen ┼či a┼čeaz─â-┼úi picioarele ├«n spatele t─âu.

┬Ě Pune-┼úi m├óinile pe sol, sub umeri.

┬Ě Str├ónge din fese ┼či p─âstreaz─â-┼úi picioarele drepte ┼či ├«ncordate.

┬Ě Ridic─â-┼úi pieptul de la sol folosind puterea spatelui.

┬Ě Prive┼čte ├«n sus, lungindu-┼úi coloana vertebral─â ┼či p─âstr├óndu-┼úi mu┼čchii abdominali ├«ncorda┼úi.

Poziţia podului modificat (Setu Bandha Sarvangasana)

┬Ě St├ónd culcat pe spate, ├«ndoaie-┼úi genunchii, cu picioarele pe podea la nivelul ┼čoldurilor, paralele.

┬Ě ┼óine-┼úi bra┼úele spre corp cu palmele ├«ndreptate c─âtre podea pentru stabilitate.

┬Ě Expir─â ┼či ridic─â-┼úi ├«ncet ┼čoldurile spre tavan, p─âstr├ónd genunchii ┼či coapsele paralele.

┬Ě Ridic─â-┼úi ┼čoldurile p├ón─â c├ónd corpul este plat de la piept la genunchi.

┬Ě P─âstreaz─â-┼úi g├ótul moale, ridic├ónd b─ârbia ┼či ├«ndep─ârt├ónd-o de corp.

┬Ě Men┼úine pozi┼úia un minut.

┬Ě Expir─â ┼či ruleaz─â-┼úi ├«ncet coloana vertebral─â ├«n jos pornind de la g├ót ┼či termin├ónd la ┼čolduri, lu├óndu-┼úi un moment pentru fiecare vertebr─â.

┬Ě Repet─â ├«nc─â o dat─â pozi┼úia.

Poziţia câinelui cu faţa orientată în jos (Adho Mukha Svanasana)

┬Ě ├Äncepe st├ónd ├«n m├óini ┼či genunchi, cu m├óinile u┼čor ├«n fa┼úa umerilor.

┬Ě Ap─âs─â-┼úi pe spate ┼či ridic─â-┼úi genunchii departe de podea ┼či coccisul ├«n sus spre tavan.

┬Ě ├Ämpinge-┼úi u┼čor c─âlc├óiele spre podea.

┬Ě Men┼úine pozi┼úia timp de 5 p├ón─â la 10 respira┼úii ┼či repet-o de aproximativ 5 ori.

Poziţia lăcustei (Salabhasana)

┬Ě ├Äntinde-te pe burt─â, cu bra┼úele de-a lungul trunchiului, palmele ├«n sus ┼či fruntea sprijinindu-se pe podea.

┬Ě ├Äncordeaz─â-┼úi fesele.

┬Ě Expir─â ┼či ridic─â-┼úi capul, trunchiul ┼či ┼úine-┼úi bra┼úele ┼či picioarele departe de podea. Odihnindu-te pe centrul abdomenului, atinge-┼úi picioarele, c─âlc├óie ┼či degetele mari de la picioare.

┬Ě Ridic─â-┼úi bra┼úele paralel cu podeaua ┼či ├«ntinde-te spre spate prin v├órful degetelor.

┬Ě Apas─â-┼úi omopla┼úii ferm ├«n spate.

┬Ě Ridic─â-┼úi u┼čor privirea, av├ónd grij─â s─â nu-┼úi ├«ntinzi prea mult b─ârbia ├«nainte ┼či s─â-┼úi r─âne┼čti partea din spate a g├ótului. P─âstreaz─â-┼úi baza craniului ridicat─â ┼či partea din spate a g├ótului alungit─â.

┬Ě Stai timp de 30 de secunde p├ón─â la 1 minut, apoi elibereaz─â-te printr-o expira┼úie. Respir─â normal de c├óteva ori ┼či repet─â o dat─â sau de dou─â ori ├«n cazul ├«n care te sim┼úi bine.