Te doare spatele? Iată ce te poate ajuta!

1 2 jpg jpeg

Studiul din Marea Britanie a fost realizat pe un eşantion de 313 adulţi cu dureri de spate cronice nespecifice - cu alte cuvinte, dureri de spate în curs de desfăşurare, cu o cauză fizică cunoscută.

Ce spune cel mai important studiu despre această terapie

La încheierea studiului, pacienţii care au luat cursuri de yoga au fost capabili de a practica mai multe activităţi cu un procent de 30 % faţă de cei care au refuzat cursurile. În plus, aceştia au raportat o scădere a durerii. 60% din participanţii la cursurile respective au continuat să practice yoga pe cont propriu.

În plus, cel mai mare studiu din SUA privind yoga desfăşurat până în prezent, care a urmărit 228 adulţi din şase oraşe diferite, s-a ajuns la concluzia că yoga a îmbunătăţit funcţiile legate de spate. În următoarele 12 săptămâni simptomele au fost diminuate şi a fost redus necesarul de medicamente pentru durere, de asemenea.

„Este evident să spunem că yoga nu este doar despre asane sau anumite poziţii fizice. Yoga a devenit mai mult o formă de exerciţiu în lumea occidentală. Cu toate acestea, cu ghidajul corespunzătoare din partea unui profesor, care îţi poate aduce încet concentrarea către respiraţie şi îţi va da indicii pentru conştientizarea poziţiilor, yoga este în final o alegere. Putem găsi nenumărate motive să o practicăm, în final oricare ar fi motivul vom planta seminţe pentru sănătatea noastră. Durerea este întotdeauna un semnal de a ne îndrepta atenţia dincolo de partea fizică şi psihosomatică a problemei. După ce începi să asculţi senzaţiile propriului tău corp, începe să aibă loc vindecarea. Doar simplul act al ascultării şi al conştientizării poate acţiona ca un catalizator pentru schimbare şi vindecare”, explică Andreea Lada, instructor de yoga.

Cum să atenuezi durerea de spate

Iată câteva moduri foarte bune de a atenua durerea de spate: practică cu atenţie şi vindecă cu intenţie.

Cucereşte-ţi temerile (sau cel puţin îndreaptă-ţi atenţia către ele).Frica este una dintre cauzele durerilor de spate (mai ales din partea de jos a spatelui). Teama este asociată cu probleme ale chakrei rădăcină – muladhara chakra, care este în legătură cu instinctul de supravieţuire, aşa că orice frică reprezintă o dizarmonie pe acest centru. Fie că este vorba de nesiguranţele personale, teama de a nu face destui bani sau chiar teama de eşec, ea poate fi cauza durerilor de spate. Odată ce înfrunţi temerile din faţa ta, îţi vei da seama că ele sunt creaţii ale minţii care pot fi depăşite prin cultivarea unei „coloane vertebrale”.

Procesează-ţi emoţiile. Durerile de spate reprezintă de obicei emoţii reprimate din trecut. Odată ce eşti capabil să îţi recunoşti şi să îţi procesezi emoţiile, te apropii din ce în ce mai mult de vindecare. Una dintre cele mai bune modalităţi de a face faţă emoţiilor dificile este de a le scrie. Scrisul ajută la eliberarea lucrurilor care te deranjează, devenind astfel mai conştient de gândurile şi sentimentele tale. Este o modalitate de a te înţelege mai bine şi de a lucra cu tristeţea, furia, vinovăţia, frica, supărarea şi orice alte emoţii despre care îţi este adesea greu să vorbeşti cu ceilalţi.

Încearcă aceste poziţii de yoga!

Poziţia cobrei (Bhujangasana)

· Întinde-te pe abdomen şi aşează-ţi picioarele în spatele tău.

· Pune-ţi mâinile pe sol, sub umeri.

· Strânge din fese şi păstrează-ţi picioarele drepte şi încordate.

· Ridică-ţi pieptul de la sol folosind puterea spatelui.

· Priveşte în sus, lungindu-ţi coloana vertebrală şi păstrându-ţi muşchii abdominali încordaţi.

Poziţia podului modificat (Setu Bandha Sarvangasana)

· Stând culcat pe spate, îndoaie-ţi genunchii, cu picioarele pe podea la nivelul şoldurilor, paralele.

· Ţine-ţi braţele spre corp cu palmele îndreptate către podea pentru stabilitate.

· Expiră şi ridică-ţi încet şoldurile spre tavan, păstrând genunchii şi coapsele paralele.

· Ridică-ţi şoldurile până când corpul este plat de la piept la genunchi.

· Păstrează-ţi gâtul moale, ridicând bărbia şi îndepărtând-o de corp.

· Menţine poziţia un minut.

· Expiră şi rulează-ţi încet coloana vertebrală în jos pornind de la gât şi terminând la şolduri, luându-ţi un moment pentru fiecare vertebră.

· Repetă încă o dată poziţia.

Poziţia câinelui cu faţa orientată în jos (Adho Mukha Svanasana)

· Începe stând în mâini şi genunchi, cu mâinile uşor în faţa umerilor.

· Apăsă-ţi pe spate şi ridică-ţi genunchii departe de podea şi coccisul în sus spre tavan.

· Împinge-ţi uşor călcâiele spre podea.

· Menţine poziţia timp de 5 până la 10 respiraţii şi repet-o de aproximativ 5 ori.

Poziţia lăcustei (Salabhasana)

· Întinde-te pe burtă, cu braţele de-a lungul trunchiului, palmele în sus şi fruntea sprijinindu-se pe podea.

· Încordează-ţi fesele.

· Expiră şi ridică-ţi capul, trunchiul şi ţine-ţi braţele şi picioarele departe de podea. Odihnindu-te pe centrul abdomenului, atinge-ţi picioarele, călcâie şi degetele mari de la picioare.

· Ridică-ţi braţele paralel cu podeaua şi întinde-te spre spate prin vârful degetelor.

· Apasă-ţi omoplaţii ferm în spate.

· Ridică-ţi uşor privirea, având grijă să nu-ţi întinzi prea mult bărbia înainte şi să-ţi răneşti partea din spate a gâtului. Păstrează-ţi baza craniului ridicată şi partea din spate a gâtului alungită.

· Stai timp de 30 de secunde până la 1 minut, apoi eliberează-te printr-o expiraţie. Respiră normal de câteva ori şi repetă o dată sau de două ori în cazul în care te simţi bine.