Ţările cu cele mai puţine cazuri de cancer

1 2 jpg jpeg

Iată care sunt ţările cu cele mai puţine cazuri de cancer, potrivit celor mai recente statistici!

Ţările cu cele mai puţine cazuri de cancer - Cipru, Finlanda, Elveţia şi Suedia

În ceea ce priveşte ţările cu cea mai mică incidenţă a cazurilor de cancer, acestea sunt Cipru, Finlanda, Elveţia şi Suedia, cu sub 150 de decese la suta de mii de locuitori, arată raportul Eurostat realizat pe 2015.

La polul opus se situează ţările din Europa Centrală şi de Est - Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia şi Slovenia - cu peste 200 de cazuri de cancer la suta de mii de locuitori.

Acelaşi raport arată că bărbaţii sunt mai expuşi riscului de cancer comparativ cu femeile, iar acest lucru poate fi explicat prin lipsa de adresabilitate a bărbaţilor atunci când au o problemă de sănătate - deci şanse mai mici de supravieţuire, deoarece boala este descoperită în stadii avansate -, fumatul şi consumul excesiv de alcool.

În schimb, România se situează pe locul 9 în ce priveşte mortalitatea cauzată de cancer, arată Eurostat. Ţara noastră are o medie de 246 de cazuri noi de cancer la bărbaţi şi 128 de cazuri noi la femei, îm comparaţie cu media europeană de la data respectivă, de 298 de cazuri la bărbaţi şi 226 la femei.

Ţările cu cele mai puţine cazuri de cancer - Suedia, cele mai puţine cazuri de cancer pulmonar

Dintre toate tipurile de cancer, cel pulmonar este cel mai frecvent întâlnit. Suedia este ţara cu cele mai puţine cazuri de cancer de plămâni înregistrate anual - 29 la bărbaţi şi 23 la femei.

De cealaltă parte, Ungaria se situează pe primul loc în ceea ce priveşte incidenţa de noi cazuri -115 cazuri noi înregistrate anual la bărbaţi şi 38 de noi cazuri la femei.

Ţările cu cele mai puţine cazuri de cancer - cancer mamar

În ceea ce priveşte incidenţa cancerului de sân, cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor, raportul indică o stagnare a numărului de decese şi o uşoară creştere a numărului de noi cazuri, ceea ce sugerează că femeile sunt mai informate şi descoperă boala într-un stadiu incipient, când tratamentul funcţionează.

Ţările cu cea mai scăzută mortalitate din cauza cancerului de sân sunt Spania, Norvegia, Finlanda şi Portugalia - cu 20 de decese la 100.000 de femei - iar cele cu care au cea mai ridicată incidenţă a cancerului de sân sunt Irlanda şi Danemarca - peste 30 de decese la 100.000 de femei.

Ţările cu cele mai puţine cazuri de cancer - cancer de prostată

Cancerul de prostată îi afectează cu precădere pe bărbaţii europeni cu vârste de peste 65 de ani.

Cu 14,9 decese la 100.000 de bărbaţi, România a ocupat penultimul loc în clasamentul european al mortalităţii cauzate de cancerul de prostată în 2008, realizat de Eurostat, după Malta, cu o rată de numai 12,8 decese la 100.000 de bărbaţi. Germania a avut o rată de 20,6 decese din cauza cancerului de prostată la 100.000 de bărbaţi.

Ţările situate pe primele două locuri la acest indicator au fost Estonia, cu 37,6 decese la 100.000 de bărbaţi şi Letonia, cu 35,1 decese. Media europeană la acest indicator a fost de 24 decese la 100.000 de bărbaţi.

În privinţa numărul cazurilor noi de cancer de prostată, Eurostat a raportat pentru 2008 rate de incidenţă mai mari pentru Irlanda, Franţa, Belgia şi nordul Europei (Norvegia, Suedia, Islanda şi Finlanda) şi rate mai mici pentru Turcia, Grecia, România şi Bulgaria.

Ţările cu cele mai puţine cazuri de cancer - Cipru, cele mai puţine cazuri de cancer

Cipru se află pe primul loc în ceea ce priveşte incidenţa redusă a cazurilor de cancer. Această ţară este urmată îndeaproape de Islanda, Finlanda şi Suedia.

În schimb, ţările unde se înregistrează cele mai multe cazuri noi de cancer sunt Ungaria, Letonia, Lituania şi Estonia.