Sunt normale durerile menstruale?

1 2 jpg jpeg

Cunoscute sub denumirea de dismenoree, menstrua┼úiile ├«nso┼úite de dureri se num─âr─â printre problemele care le fac pe femei s─â treac─â pragul medicului ginecolog. ├Än timp ce la unele femei nepl─âcerile specifice perioadei ├«ncep s─â apar─â chiar ┼či cu c├óteva zile ├«nainte, la altele ele evolueaz─â odat─â cu scurgerile sangvine.

Pentru a te asigura c─â durerile nu pot ÔÇ×ascundeÔÇť unele probleme ginecologice, cel mai indicat este s─â mergi la medic. Astfel, nu numai c─â pot fi depistate eventualele afec┼úiuni genitale, dar se poate recomanda ┼či tratament care s─â ajute la tratarea durerilor.

De ce apar?

De┼či, de cele mai multe ori, durerile sunt considerate semnale ale unor probleme de s─ân─âtate, c├ónd vine vorba de cele menstruale, lucrurile stau diferit. Acestea fac parte dintr-un proces natural prin care organismul trece lun─â de lun─â.

Mai exact, dacă niciun ovul nu a fost fecundat, uterul se contractă pentru a-l elimina. De fapt, contracţiile uterului sunt cele care duc la apariţia senzaţiei de durere menstruală, indiferent de intensitatea ei.

├Än multe cazuri, durerile sunt ├«nso┼úite ├«n fiecare lun─â de senza┼úia de balonare, migrene, stare de mole┼čeal─â, dureri de s├óni sau de spate, transpira┼úie, chiar ┼či diaree sau contipa┼úie.

Mai poţi citi:

- Află cum mai poţi preveni sindromul premenstrual!

- Ce ascund durerile menstruale?

- Vitamina D poate u┼čura durerile menstruale

Când trebuie să te îngrijorezi

Cu toate c─â durerile menstruale apar lun─â de lun─â la majoritatea femeilor, atunci c├ónd ele sunt foarte mari ┼či nu se reduc chiar ┼či dup─â administrarea de medicamente, este indicat s─â mergi la un consult ginecologic.

Mai ales dac─â durerile sunt ├«nso┼úite de menstrua┼úii abundente, cheaguri de s├ónge sau dureaz─â mai multe zile pot fi considerate semnale ale unor afec┼úiuni genitale. Printre acestea se num─âr─â infec┼úiile sau inflama┼úiile locale, chisturile ovariene, polipii (uterini ┼či cervicali), fibromul, dar ┼či endometrioza (cre┼čterea anormal─â a ┼úesutului care c─âptu┼če┼čte uterul).

Cum le poţi trata

Important de ┼čtiut este c─â ├«n multe din cazuri, durerile se reduc (ca intesitate ┼či frecven┼ú─â) sau dispar dup─â o sarcin─â, dar ┼či odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â.

De multe ori, pentru a le ameliora, medicii recomand─â medicamentele antiinflamatorii, antialgice ┼či analgezice (efect temporar), dar ┼či antinconcep┼úionale (efect de durat─â). Ultima categorie de pastile nu numai c─â ofer─â protec┼úie ├«mpotriva unei eventuale sarcini, dar reduce ┼či disconfortul din perioada menstrual─â, abunden┼úa scurgerilor ┼či ajut─â la reglarea ciclului.

┼×tiai c─âÔÇŽ ÔÇŽ mai mult de 50% din femeile tinere au dureri menstruale ├«n fiecare lun─â, iar la 15% dintre ele sunt foarte mari?

Dr. Ana-Maria Micu, medic specialist obstetric─â-ginecologie, Hyperclinica MedLife Titan, Bucure┼čti

Durerile menstruale apar destul de des, mai ales în primele 2 zile ale ciclului menstrual, fiind afectate mai ales pacientele tinere, care nu au sarcini în antecedente. Durerile de intensitate redusă, care cedează la doze mici de medicamente simptomatice, de obicei nu sunt semne ale unor probleme ginecologice.

Există însă situaţii când durerile menstruale sunt de intensitate crescută, care nu cedează la tratamente simptomatice sau se accentuează de la o lună la alta, sugerând existenţa unor probleme genitale.

În această situaţie, pacientele trebuie să se prezinte la o consultaţie ginecologică. În cazul în care durerile nu sunt semnale ale unor afecţiuni se pot ameliora cu medicamente prescrise se medicul ginecolog.