Sunt grave chisturile la sân?

1 2 jpg jpeg

Chisturile mamare sunt leziuni benigne ale s├ónului, av├ónd o frecven┼ú─â mare ├«n r├óndul femeilor, mai ales la cele aflate la perioada fertil─â. Acestea sunt de fapt forma┼úiuni pline cu lichid ┼či nu ridic─â probleme dec├ót ├«n situa┼úia ├«n care genereaz─â producerea unor mase tumorale care au o consisten┼ú─â ferm─â, dur─â, sau atunci c├ónd au dimensiuni mari, caz ├«n care este nevoie de efectuarea unei biopsii pentru a exclude prezen┼úa unui cancer.

Chisturile se pot depista prin palparea sânului, nodulii prezentându-se sub forma unor umflături rotunde sau ovale. Este posibil ca înainte de menstruaţie, aceste chisturi să crească în volum sau să dea durere mamară, simptome care se reduc după ciclul menstrual.

Pot disp─ârea dup─â o na┼čtere

Exist─â un risc mai mare de a face chisturi mamare atunci exist─â un istoric familial pentru asfel de afec┼úiune. Alte cauze asociate apari┼úiei acestor chisturi sunt consumul excesiv de gr─âsimi, de cafea, zah─âr, ceai, ciocolat─â ┼či de b─âuturi nealcoolice cu cofein─â. La menopauz─â, chisturile mamare sunt mai frecvente atunci c├ónd femeia urmeaz─â un tratament de substitu┼úie hormonal─â.

Mai poţi citi:

- Cum poţi recupera fermitatea sânilor tăi

- Mituri despre operaţia de mărire a sânilor

- Cum se modifică sânii în sarcină

Când este nevoie de operaţie

Este absolut necesar─â prezentarea la medic atunci c├ónd sunt descoperi┼úi noduli la palpare. Pentru pacientele tinere se recomand─â ecografia mamar─â, iar pentru pacientele peste 45 ani sunt indicate mamografia ┼či ecografia mamar─â. Aceste analize vor ar─âta dimensiunea ┼či dispunerea nodulilor. De asemenea, pentru a se stabili natura acestor forma┼úiuni, se poate face punc┼úie. De obicei, chisturile simple, de dimensiuni mici, nu necesit─â niciun tratament, ├«ns─â este nevoie de monitorizare medical─â periodic─â.

C├ónd au dimensiuni mari ┼či sunt dureroase, chisturile se pot extrage chirurgical. Pentru reducerea durerii de s├ón date de aceste chisturi, medicii pot prescrie anticoncep┼úionale sau medicamente antiinflamatorii, precum ibuprofen. De asemenea, este indicat─â purtarea unui sutien special, care s─â asigure un suport bun al s├ónilor.