Stai mult pe scaun? Iată cum îţi poate fi afectată sănătatea!

1 2 jpg jpeg

Astfel, un studiu recent a ar─âtat c─â persoanele care petrec mai mult de 11 ore zilnic pe scaun, au cu 40% mai multe ┼čanse de a-┼či diminua speran┼úa de via┼ú─â cu trei ani.

Pe de alt─â parte, riscul de a dezvolta anumite boli scade dac─â persoana ├«n cauz─â face cel pu┼úin cinci ore de sport pe s─âpt─âm├ón─â.Iat─â, a┼čadar, ce afec┼úiuni ri┼čti s─â dezvol┼úi dac─â petreci multe ore pe scaun!

Cum ne afectează sănătatea statul prelungit pe scaun: circulaţie periferică deficitară

Proasta circula┼úie periferic─â poate duce la inflamarea gleznelor, la apari┼úia varicelor ┼či chiar a trombozei venoase profunde. De asemenea, exper┼úii ├«n s─ân─âtate consider─â c─â munca la birou este responsabil─â pentru cre┼čterea cazurilor de osteoporoz─â, ├«n timp ce lipsa activit─â┼úilor sportive stimuleaz─â oasele memebrelor inferioare ale corpului s─â creasc─â mai groase ┼či mai puternice.

Cum ne afecteaz─â s─ân─âtatea statul prelungit pe scaun: boli cronice

┼×tiai c─â dac─â stai mai mult de ┼čase ore pe scaun zilnic e┼čti mai predispus s─â dezvol┼úi o boal─â cronic─â precum hipertensiune arterial─â, boli ale inimii, diabet sau cancer? Aceasta este concluzia unui studiu recent realizat ├«n Australia.

Cum ne afectează sănătatea statul prelungit pe scaun: declin al sănătăţii mintale

De c├óte ori nu te-ai cufundat ├«n canapeaua de acas─â dup─â o zi stresant─â la birou? Un alt studiu a descoperit c─â un stil de via┼ú─â sedentar este asociat cu o s─ân─âtate mental─â precar─â, mai ales ├«n cazul femeilor. Totodat─â, sedentarismul ├«ncetine┼čte activitatea cerebral─â.

Cum ne afecteaz─â s─ân─âtatea statul prelungit pe scaun: boli ale rinichilor

Cei care stau mai pu┼úine ore pe scaun zi de zi au un risc mai redus de a se ├«mboln─âvi de boli cronice de rinichi. S-a dovedit c─â acest lucru este valabil mai ales pentru femei - atunci c├ónd reduc timpul petrecut ├«n pozi┼úia ┼čezut de la opt ore pe zi la doar trei, riscul de a se ├«mboln─âvi de boli de rinichi scade cu 30%, ├«n timp ce pentru b─ârba┼úi riscul este de 15%.

Cum ne afecteaz─â s─ân─âtatea statul prelungit pe scaun: obezitate

Atunci c├ónd stai zi de zi multe ore pe scaun ri┼čti s─â te ├«mboln─âve┼čti de obezitate. Combina┼úia dintre obezitate, nivelurile sc─âzute de colesterol ÔÇ×bunÔÇť, tensiunea arterial─â mare sau hiperglicemie poate duce la apari┼úia unor afec┼úiuni grave, cum sunt bolile de inim─â, accidentul vascular cerebral ┼či diabet.

Cercet─âtorii au descoperit c─â reducerea expunerii la TV ┼či calculator pentru mai pu┼úin de o or─â pe zi ├«n afara biroului, ar putea reduce ┼čansele de a suferi de aceast─â afec┼úiune.

Cum ne afecteaz─â s─ân─âtatea statul prelungit pe scaun: cancer de colon

Motivul pentru care statul pe scaun favorizeaz─â apari┼úia aceste boli este neclar ├«nc─â. ├Äns─â, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au formulat o teorie potrivit c─âreia producerea ├«n exces a insulinei ├«ncurajeaz─â cre┼čterea ├«n exces a celulelor canceroase.

O alt─â teorie sus┼úine c─â mi┼čcarea cre┼čte nivelul de antioxidan┼úi naturali care distrug celulele d─âun─âtoare ┼či pe cele care care cauzeaz─â cancerul, cunoscute sub numele de radicali liberi.