Speranţa de viaţă, în creştere: ce să faci ca să trăieşti mult

1 2 jpg jpeg

Creşterea speranţei de viaţă înregistrată în ultimii 15 ani este cea mai importantă de după 1960, perioada în care lumea - în special Europa şi Japonia - a beneficiat de progresele socio-economice legate de reconstrucţia de după Al Doilea Război Mondial, a subliniat OMS. Japonezii, campioni la longevitate

Statisticile arată că, în medie, o fată născută în Japonia are cea mai mare speranţă de viaţă: 86,8 ani. În cazul bărbaţilor, cei care se nasc în prezent au o seranţă de viaţă de 81,3 ani. La polul opus, cu cea mai mică speranţă de viaţă se află o ţară africană, Sierra Leone. Aici, media este de 50,8 ani pentru femei şi 49,3 ani pentru bărbaţi.

În medie, un copil născut în 2015 poate spera să trăiască 71,4 ani. Femeile pot atinge vârsta de73,8 ani, iar bărbaţii (69,1 ani, potrivit OMS). Reprezentanţii OMS spun că s-au făcut progrese importante împotriva maladiilor vindecabile în special datorită lărgirii accesului la terapie pentru a preveni infectarea cu HIV.

Ca să trăieşti mult, este important să ai un stil de viaţă sănătos, să faci mişcare şi să fii optimist. Iată de ce să mai ţii cont:

Râsul îţi ridică moralul şi te face să treci mai uşor peste probleme.

Se spune că cine munceşte mult trăieşte mult. Deşi uneori e stresantă, cercetătorii spun că munca îţi dă siguranţă şi încredere. Chiar dacă nu ai slujbă, găteşte, ocupă-te de copii, ieşi în parc, fă voluntariat.

S-a demonstrat că în special câinii au puteri miraculoase asupra stăpânilor. Cine are un prieten patruped este mai vesel şi mai activ, deci mai puţin predispus la depresie şi boli de inimă.

Studiile arată că persoanele care aleargă au inima puternică şi plămânii sănătoşi. Dacă nu ai timp de sport, încearcă să mergi pe jos măcar o jumătate de oră zilnic. Îţi prelungeşti viaţa cu cel puţin patru ani.

Ei bine, poate la asta nu te gândeai, dar s-a demonstrat ştiinţific: o persoană care şi-a găsit sufletul pereche trăieşte cu până la şapte ani mai mult decât un celibatar. Explicaţia: Căsătoria dă echilibru şi optimism.