Simptome TBC – tuberculoza, o boala contagioasa de temut

1 simptome tbc jpg jpeg

Tuberculoza (TBC) este o boala contagioasa ce se raspandeste cu usurinta pe calea aerului. Cand vine vorba despre simptome TBC, tusea cu mucus gros se numara printre cele mai importante.

Bacilul de tuberculoza este eliminat pe calea aerului prin tuse, stranut sau vorbit, iar persoanele care se afla in apropierea bolnavilor se pot infecta rapid. De aceea, este bine sa stii care sunt principalele simptome TBC.

Cele mai predispuse la contractarea bolii sunt persoanele care au un sistem imunitar slabit, cele care sufera de diabet sau de malnutritie, ori pacientii cu HIV. In caz ca nu stiai, sunt 2 tipuri de tuberculoza, in functie de raspunsul la tratament.

Primul tip este tuberculoza care poate fi tratat cu tratament medicamentos, adica acea forma care se poate vindeca in aproximativ 6 luni, prin urmarea corecta a tratamentului recomandat de medic.

A doua forma de tuberculoza este supranumita tuberculoza multidrog rezistenta (TB MDR) si este o forma care nu raspunde la medicatia antiTB esentiala, mai precis perioada de tratament dureaza si 2 ani.

Simtome TBC – Asa recunosti boala

Boala este provocata de bacilul Koch si poate fi activa sau inactiva. Daca afectiunea este in stare latenta, cel in cauza are deja bacteria in organism si nu o poate raspandi mai departe prin tuse sau stranut. Pe de alta parte, in cazul tuberculozei active, infectia se poate transmite si celor din jur.

Printre simptomele specifice ale tuberculozei se numara tusea cu mucus gros (se manifesta la cei cu forma activa a bolii). Alte semnale de alarma sunt tusea cu mucus gros si sange, febra, frisoane, transpiratie din timpul noptii, marirea in volum a gatului, batai rapide ale inimii, slabirea fortei fizice, lipsa poftei de mancare si probleme respiratorii. Spre deosebire de TBC-ul pulmonar, cel osteo-articular se manifesta prin dureri la nivelul articulatiilor, mobilitate redusa, insotite de o parte dintre simptomele formei pulmonare.

Bine de stiut!

La inceput, tuberculoza se manifesta prin accese de tuse seaca, ce persista mai mult de 3 saptamani, insotita de febra, lipsa poftei de mancare si astenie. Exista persoane care nu prezinta niciun fel de simptome chiar si intr-un stadiu avansat. Vaccinarea anti-TBC (BCG) se face obligatoriu tuturor nou-nascutilor la noi in tara, fiind inclus in programul national de imunizari.

Atentie! Tuberculoza poate afecta pe oricine, cele mai vulnerabile fiind persoanele cu un sistem imunitar slabit