Simptome ascunse care arată că suferi de diabet

2 jpg jpeg

Această afecţiune este atât de răspândită în întreaga lume încât medicii au catalogat-o drept ,,epidemică''. Astfel, prevenirea sau detectarea bolii în stadiu incipient este extrem de importantă, întrucât pot fi evitate complicaţii majore precum afecţiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau chiar amputarea de membre.

Iată cum îţi dai că suferi de diabet zaharat de tip 2!

Simptome ascunse care arată că suferi de diabet - urinare frecventă

Urinarea frecventă sau în cantităţi mai însemnate decât de obicei reprezintă un simptom comun al diabetului - acesta este modul prin care corpul ,,scapă'' de excesul de zahăr.

Simptome ascunse care arată că suferi de diabet - sete persistentă

Datorită urinării frecvente, corpul pierde mai multe lichide într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât deshidratarea este inevitabilă.

Simptome ascunse care arată că suferi de diabet - apetit crescut

În cazul diabetului netratat, nivelul glicemiei poate varia în funcţie de momentul zilei; când nivelul glicemiei este scăzut, apare şi senzaţia intensă de foame.

Simptome ascunse care arată că suferi de diabet - gura uscată

Senzaţia apare ca urmare a urinării excesive şi a deshidratării organismului, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii.

Simptome ascunse care arată că suferi de diabet - fluctuaţii ale greutăţii

Pierderea în greutate este un alt indiciu al bolii. Atunci când celulele organismului sunt private de glucoza din sânge, corpul reacţionează ca şi cum ar fi înfometat şi începe să consume din rezervele de proteine pentru a-şi conserva nivelul de energie.

Simptome ascunse care arată că suferi de diabet - lipsă de energie

Oboseala cronică şi lipsa de energie apar ca urmare a încercării organismului de a compensa lipsa glucozei din celule.

Simptome ascunse care arată că suferi de diabet - vedere înceţoşată

Mulţi dintre pacienţii cu diabet dezvoltă în timp manifestări oculare, dintre care retinopatia diabetică este cea mai importantă. Diabetul determină afectări ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componentă a ochiului situată în partea posterioară a acestuia, care are rol de a capta imaginile şi de a trimite informaţiile la creier).

Retinopatia diabetică se poate manifesta prin tulburări de vedere. Se poate preveni apariţia retinopatiei prin menţinerea glicemiei în limite normale sau aproape de normal.

Simptome ascunse care arată că suferi de diabet - rănile şi zgârieturile se vindecă mai greu

Reprezintă un indiciu clasic în ceea ce priveşte prezenţa diabetului şi asta pentru că boala slăbeşte vasele de sânge, făcând mai greu transportul lui către rană, implicit îngreunarea procesul de vindecare a rănii.

Simptome ascunse care arată că suferi de diabet - risc crescut de infecţii

Organismul este mult mai vulnerabil în faţa infecţiilor şi a microbilor atunci când diabetul este netratat.