Sfaturi pentru a-ţi menţine rinichii sănătoşi

1 2 jpg jpeg

Rinichii au roluri importante în organism: curăţă sângele de substanţele toxice sau nefolositoare şi de surplusul de apă. De asemenea, reglează tensiunea şi menţin echilibrul mineralelor din corp.

Hidratează-te

Pe parcursul unei zile solicitante, e foarte posibil să uiţi să te hidratezi. 8 pahare de apă pe zi sunt ideale pentru a menţine un nivel optim de hidratare a organismului adult. Apa ajută rinichii să elimine toxinele din sânge, având un rol esenţial în a-i menţine sănătoşi. Pietrele la rinichi se formează mai greu atunci când te hidratezi corespunzător. Urina închisă la culoare este un semn prin care poţi recunoaşte deshidratarea.

Bine de ştiut!

Evită excesul de cafea, alcool şi băuturi carbogazoase, pentru că deshidratează corpul.

Adoptă o dietă echilibrată

Nu doar ce bei, cişi ceea ce mănânci influenţează sănătatea rinichilor. Include în mesele tale mai mult fructe şi legume proaspete, dar şi alimente bogate în acizi graşi Omega-3, precum peştele şi nucile. Totodată, ceapa şi usturoiul sunt diuretice naturale, care reduc inflamaţiile din organism şi îmbunătăţesc funcţiile rinichilor. Evită excesul de proteine animale şi de alimente procesate. Dacă reduci numărul aditivilor nocivi din dieta ta, rinichii vor fi supuşi unui efort mai mic.

Citeşte şi: Alimente de evitat dacă ai pietre la rinichi

Ai grijă la consumul de sare!

Alimentele cu un conţinut ridicat de sare se depun pe rinichi şi le îngreunează munca. Specialiştii recomandă un maximum de 5-6 grame de sare pe zi, însă această cantitate este deseori depăşită, în special atunci când ai o alimentaţie bogată în produse procesate. O dietă săracă în sodiu previne afecţiunile cronice ale rinichilor şi reglează tensiunea arterială.

Tratează bolile cronice – diabetul, hipertensiunea, bolile cardiace

Dacă ai probleme cu tensiunea arterială şi rinichii pot avea de suferit. Medicul te poate ajuta cu un tratament adecvat, care să prevină eventualele complicaţii. Totodată, dacă ai o circulaţie a sângelui deficitară, dieta şi sportul vor fi de mare ajutor. Menţine nivelul normal al colesterolului şi trigliceridelor, pentru a preveni bolile cronice.

Nu lua medicamente la întâmplare

Ai grijă la efectele adverse pe care le presupune un tratament, pentru a nu trata o problemă şi a dezvolta alta. Unele combinaţii de medicamente pot afecta rinichii, de aceea este strict interzis să le asociezi după ureche.

Atenţie!

Nu lua suplimente alimentare dacă urmezi deja un tratament medicamentos, fără acordul medicului.

Renunţă la fumat

Un important factor de risc în apariţia bolilor renale este fumatul. Metalele grele din ţigări se acumulează la nivelul rinichilor, ceea ce duce la apariţia unor leziuni la nivelul acestui organ. Studiile au arătat că riscul de a suferi de insuficienţă renală este de 4 ori mai mare la fumători.