Sfatul specialistului: cum poţi să previi infarctul miocardic
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, atât în România, cât şi în Europa, potrivit ultimului raport al Societăţii Europene de Cardiologie. Raportul, arată că, anual, 60% dintre decesele înregistrate în ţara noastră au fost cauzate de bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, 80% din aceste afecţiuni, inclusiv infarctul, pot fi prevenite.
Durerea în piept, unul dintre simptome
La unele persoane, infarctul miocardic debutează brusc şi cu intensitate. La altele, se poate manifesta prin durere şi presiune în piept, în timpul mersului, în special când e frig şi vânt, sau în timpul nopţii.
Aceste dureri (senzaţii de strângere, de arsuri, uneori de strivire) sunt resimţite în spatele sternului şi pot iradia în braţul stâng, spre falcă, uneori în spate; ele dispar în 2-3 minute. În răstimp de 24 până la 36 de ore apare febra de intensitate medie, care scade treptat. Totodată, infarctul se poate manifesta prin respiraţie dificilă, transpiraţie, vărsături, bătăi de inimă rapide sau neregulate.
Stresul creşte riscul de apariţie a infarctului
Factorii de risc asociaţi cu infarctul sunt fumatul, nivelul crescut al colesterolului „rău“ (LDL), hipertensiunea, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul şi stresul. Dacă ai cel puţin unul din aceşti factori, medicul îţi poate recomanda analizele specifice, precum şi schimbări în dietă şi stilul de viaţă.
Ce alimente ţin la distanţă bolile inimii
Există câteva reguli simple legate de alimentaţie şi de stilul de viaţă care te ajută să previi infarctul.
•Alimentele bogate în fibre scad tensiunea arterială şi ţin bolile de inimă la distanţă. Poţi să consumi fructe, legume şi produse din cereale integrale, surse bogate de fibre. Este bine să înlocuieşti pâinea tradiţională cu cea din cereale integrale.
•Din dietă nu trebui să lipsească peştele, deoarece e bogat în acizi graşi Omega-3. Pentru o inimă sănătoasă, acesta trebuie conumat de 3 ori pe săptămână. Şi suplimentele pe bază de ulei de peşte sunt indicate, deoarece scad presiunea arterială şi colesterolul. De asemenea, din regimul tău alimentar nu trebuie să lipsească lactatele cu un conţinut scăzut de grăsime (1,5%).
•Carnea de porc sau de miel trebuie mâncată cu moderaţie, deoarece este bogată în grăsimi rele, care se depun pe artere, încetinind funcţiile cardiace. Mănâncă fără sare, deoarece surplusul de sodiu reţine apa în organism. Totodată, specialiştii avertizează că persoanele care preferă preparatele de tip fast-food sunt cu 35% mai predispuse unui infarct decât cele care adoptă un regim alimentar bazat pe legume şi fructe. De asemenea, trebuie să reduci consumul de băuturi răcoritoare şi de cafea şi să eviţi cartofii prăjiţi, prăjiturile, cremele, gogoşile, covrigii şi biscuiţii.
•Persoanele cu un nivel crescut de colesterol sunt expuse unui risc semnificativ mai mare de a face boli cardiace. Testează-ţi anual colesterolul şi ia măsuri dacă valoril acestuia sunt mari.
•Renunţă la fumat, deoarece nicotina îngustează arterele. Specialiştii spun că tutunul creşte de 3 ori riscul de deces în urma unui atac de inimă sau infarct şi că riscul scade cu 50%, după primul an în care nu mai fumezi.
•Nu uita că pentru un stil de viaţă sănătos trebuie să faci şi mişcare. Alergatul, mersul pe bicicletă, gimnastica aerobică, baschetul, plimbările, urcatul pe scări sau vâslitul îmbunătăţesc funcţionarea inimii, a plămânilor şi circulaţia sangvină.
Sfatul Click! Sănătate: Din când în când poţi savura un pahar de vin roşu, bogat în antioxidanţi care protejează inima. Consumat regulat, mai ales în anotimpul rece, acesta te ţine departe de infarct.