Semne neobişnuite ale lipsei de vitamine şi minerale

2 jpg jpeg

Vitaminele şi mineralele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului, fiind necesare pentru procesele vitale. Organismul are nevoie zilnic de o anumită cantitate de vitamine şi minerale, iar alimentele sunt cea mai bună sursă în acest sens. În cazul în care el nu primeşte doza suficientă din alimentaţie, apar semnele carenţelor şi este necesară administrarea de vitamine şi de minerale, la îndemnul medicului, sub formă de suplimente medicamentoase.

Iată cum îţi dai seama dacă ai lipsă de vitamine şi minerale!

Simptome: acnee pe obraji, braţe, coapse sau fund. Lipsă de: acizi graşi, vitaminele A şi D

Cum o remediezi? Profită de orele cu soare - orele lungi petrecute în aer condiţionat şi poluare ne fac rău; consumă peşte (sardine, ton), ouă, legume cu frunze verzi.

Pentru a suplimenta lipsa de acizi graşi a organismului, include în alimentaţia ta somon, nuci, migdale şi seminţe de in sau chia.

În ceea ce priveşte lipsa vitaminei A, mănâncă mai multe verdeţuri, papaya şi legume colorate precum morcovi, cartofi dulci, ardei gras.

Simptome: Furnicături, înţepături, amorţeală în mâini şi picioare

Lipsă de: vitamina B, cum ar fi acidul folic (B9), B6 şi B12. Simptomele pot fi combinate cu anxietate, depresie, anemie, oboseală şi dezechilibre hormonale.

Include în regimul tău alimentar orezul brun, mei, germeni de grâu, nuci şi tărâţe de grâu. De asemenea, consumă în mod regulat ouă, carne de pui, carne de oaie, somon, banane, broccoli, fasole roşie, sparanghel, conopidă, varză şi toate legumele cu frunze verzi.

Simptome: piele crăpată în colţurile buzelor

Lipsă de: fier, zinc şi vitaminele B3 (niacină), B2 (riboflavină) şi B12

Connsumă carne de pasăre, somon, ton, ouă, roşii, alune şi linte. Absorbţia fierului este sporită de vitamina C, astfel că este recomandat să incluzi în alimentaţie şi broccoli şi conopidă. Nu uita nici de lactate.

Simptome: crampe musculare intense

Lipsă de: magneziu, calciu şi potasiu

Pentru a furniza organismului potasiu, mănâncă portocale, banane, alune. Pentru magneziu, alege legumele cu frunze verzi, nucile şi soia.

Migdalele, smochinele, stafidele, morcovii, orezul brun şi nucile caju sunt surse bogate de calciu.

Simptome: erupţii cutanate pe faţă şi pierderea excesivă a părului

Lipsă de: biotină (vitamina B7), cunoscută şi ca vitamina părului

Consumă ouă gătite (nu crude), somon, avocado, ciuperci, conopidă, soia, nuci şi banane.