Semne ignorate ale intoleranţei la gluten

1 2 jpg jpeg

Boala celiacă sau intoleranţa la gluten este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten (proteina din grâu, secară şi orz) la indivizi predispuşi genetic.

Intoleranţa la gluten afectează circa 1% din populaţie şi poate debuta la orice vârstă începând cu perioada copilăriei.

Iată cum îţi dai seama că suferi de această sensibilitate!

Tulburări digestive

Dacă după ce mănânci pâine, albă, neagră sau graham te simţi balonat(ă), este foarte posibil să suferi de sensibilitate la gluten.

Problemele digestive, cum sunt greaţa, gazele, crampele abdominale, constipaţia, diareea sau combinaţia între ultimele două, indică o probabilitate mare de sensibilitate la gluten. La copii, intoleranţa la gluten se manifestă frecvent prin constipaţie.

Keratoza pilară

Aceasta este o afecţiune cutanată caracterizată prin apariţia unor vezicule mici, asemănătoare celor din acnee, la nivelul părţii superioare a braţelor, picioarlor şi feselor. Acestea oferă pielii un aspect de “piele de găină".

Aceasta tinde să fie rezultatul deficienţei de acizi graşi esenţiali şi a vitaminei A, cauzată de proasta absorbţie la nivelul intestinului.

Oboseală cronică

Dacă te simţi epuizat(ă) după masă şi simţi nevoia să tragi un pui de somn, să ştii că acest lucru nu este tocmai în regulă. Mâncarea ar trebui să-ţi dea energie, să-ţi încarce bateriile, nicidecum să te pună la pat.

Oboseala şi starea de letargie după masă este încă un simptom care poate anunţa sensibilitate la gluten. Fă testul de intoleranţă la gluten şi, la recomandarea unui specialist, vei vedea cum poţi scăpa de simptomele digestive neplăcute.

Ameţeală

Alt indiciu important care poate anunţa sensibilitatea la gluten este dat de problemele neurologice.

Ameţeli, dificultate în concentrare, dar şi stare de slăbiciune generală, furnicături sau amorţeală la nivelul extremităţilor, toate acestea pot fi semne care duc la diagnosticul de intoleranţă la gluten.

Schimbări bruşte de dispoziţie

Problemele emoţionale te copleşesc, iar starea de iritabilitate a pus stăpânire pe tine? Te confrunţi cu schimbări bruşte de dispoziţie? Poţi fi suspect(ă) de intoleranţă la gluten.

Migrene

Şi durerile de cap severe sau migrenele reprezintă un simptom demn de luat în considerare, dacă suspectezi că suferi de intoleranţă la gluten.

Fibromialgia

Fibromialgia este o afecţiune care implică muşchii şi ţesuturile moi, cum sunt tendoanele şi ligamentele. Dacă simţi dureri difuze la nivelul muşchilor, a articulaţiilor şi a organelor interne, te sfătuim să faci testul de intoleranţă la gluten.

Fibromialgia, care este, de fapt, un sindrom manifestat prin dureri cronice, dar nu permanente, poate fi un semn destul de important că suferi de sensibilitate la gluten.