Semne ignorate ale intoleranţei la gluten

1 2 jpg jpeg

Boala celiac─â sau intoleran┼úa la gluten este o afec┼úiune autoimun─â declan┼čat─â de ingestia de gluten (proteina din gr├óu, secar─â ┼či orz) la indivizi predispu┼či genetic.

Intoleran┼úa la gluten afecteaz─â circa 1% din popula┼úie ┼či poate debuta la orice v├órst─â ├«ncep├ónd cu perioada copil─âriei.

Iată cum îţi dai seama că suferi de această sensibilitate!

Tulbur─âri digestive

Dacă după ce mănânci pâine, albă, neagră sau graham te simţi balonat(ă), este foarte posibil să suferi de sensibilitate la gluten.

Problemele digestive, cum sunt greaţa, gazele, crampele abdominale, constipaţia, diareea sau combinaţia între ultimele două, indică o probabilitate mare de sensibilitate la gluten. La copii, intoleranţa la gluten se manifestă frecvent prin constipaţie.

Keratoza pilar─â

Aceasta este o afec┼úiune cutanat─â caracterizat─â prin apari┼úia unor vezicule mici, asem─ân─âtoare celor din acnee, la nivelul p─âr┼úii superioare a bra┼úelor, picioarlor ┼či feselor. Acestea ofer─â pielii un aspect de ÔÇťpiele de g─âin─â".

Aceasta tinde s─â fie rezultatul deficien┼úei de acizi gra┼či esen┼úiali ┼či a vitaminei A, cauzat─â de proasta absorb┼úie la nivelul intestinului.

Oboseal─â cronic─â

Dac─â te sim┼úi epuizat(─â) dup─â mas─â ┼či sim┼úi nevoia s─â tragi un pui de somn, s─â ┼čtii c─â acest lucru nu este tocmai ├«n regul─â. M├óncarea ar trebui s─â-┼úi dea energie, s─â-┼úi ├«ncarce bateriile, nicidecum s─â te pun─â la pat.

Oboseala ┼či starea de letargie dup─â mas─â este ├«nc─â un simptom care poate anun┼úa sensibilitate la gluten. F─â testul de intoleran┼ú─â la gluten ┼či, la recomandarea unui specialist, vei vedea cum po┼úi sc─âpa de simptomele digestive nepl─âcute.

Ameţeală

Alt indiciu important care poate anunţa sensibilitatea la gluten este dat de problemele neurologice.

Ame┼úeli, dificultate ├«n concentrare, dar ┼či stare de sl─âbiciune general─â, furnic─âturi sau amor┼úeal─â la nivelul extremit─â┼úilor, toate acestea pot fi semne care duc la diagnosticul de intoleran┼ú─â la gluten.

Schimb─âri bru┼čte de dispozi┼úie

Problemele emo┼úionale te cople┼česc, iar starea de iritabilitate a pus st─âp├ónire pe tine? Te confrun┼úi cu schimb─âri bru┼čte de dispozi┼úie? Po┼úi fi suspect(─â) de intoleran┼ú─â la gluten.

Migrene

┼×i durerile de cap severe sau migrenele reprezint─â un simptom demn de luat ├«n considerare, dac─â suspectezi c─â suferi de intoleran┼ú─â la gluten.

Fibromialgia

Fibromialgia este o afec┼úiune care implic─â mu┼čchii ┼či ┼úesuturile moi, cum sunt tendoanele ┼či ligamentele. Dac─â sim┼úi dureri difuze la nivelul mu┼čchilor, a articula┼úiilor ┼či a organelor interne, te sf─âtuim s─â faci testul de intoleran┼ú─â la gluten.

Fibromialgia, care este, de fapt, un sindrom manifestat prin dureri cronice, dar nu permanente, poate fi un semn destul de important c─â suferi de sensibilitate la gluten.