Semne ciudate care prevestesc o migren─â

1 2 jpg jpeg

Durerea provocat─â de migrene poate fi paralizant─â ┼či este ├«nso┼úit─â deseori de simptome ciudate precum vedere ├«nce┼úo┼čat─â, perceperea de mirosuri nepl─âcute etc.

Iat─â cum recuno┼čti o migren─â sever─â ┼či simptomele caracteristice!

Tulbur─âri de vedere

├Än func┼úie de tipul de migren─â, anterior declan┼č─ârii durerii, pot ap─ârea fenomene vizuale la ambii ochi precum pete negre, gri, flashuri, linii colorate, puncte luminoase, adic─â o migren─â cu aur─â.

Aura reprezint─â simtome neurologice care apar cu 10-60 de minute anterior durerii de cap ┼či se manifest─â doar la 10% dintre persoanele afectate.

Vertij

Mai multe persoane experimenteaz─â a┼ča-numita senza┼úie de ,,rotire a camerei" ├«n timpul unei migrene, aceasta din urm─â produc├ónd schimb─âri ├«n chimia creierului care afecteaz─â echilibrul ┼či d─â na┼čtere st─ârilor de grea┼ú─â.

Mai multe cercetări sugerează, de fapt, că cele mai multe migrene sunt însoţite de ameţeli.

Furnic─âturi

Migrenele pot fi ├«nso┼úite ┼či de fenomene senzitive precum ace, ├«n┼úep─âturi ┼či amor┼úeli, care se manifest─â prima dat─â la degete ┼či apoi se ├«ntind c─âtre bra┼úe ┼či fa┼ú─â.

Sensibilitate la atingere

Asemenea unei arsuri provocate de soare, unele migrene pot fi ├«nso┼úite de alodinie, adic─â o durere resim┼úit─â la nivelul pielii la cea mai mic─â atingere. Aceast─â senza┼úie de durere este provocat─â de inflamarea vaselor de s├ónge care stimuleaz─â nervii durerii din creier ┼či de la nivelul coloanei vertebrale.

Tulbur─âri de vorbire

Unele migrene sunt at├ót de puternice ├«nc├ót pot afecta capacitatea de a m├ónca sau de a vorbi. Speciali┼čtii recomand─â consultarea unui medic ├«n cazul ├«n care te confrun┼úi cu astfel de simptome.

Mirosuri puternice

În timpul migrenei, unele persoane resimt atât de intens mirosurile încât acestea din urmă le provoacă stări de greaţă. Aproape jumătate din numărul celor care suferă de migrene se confruntă cu acest fenomen numit osmofobie.

Sensibilitate la lumin─â

Deoarece sunt afectate anumite zone ale creierului, migrenele provoac─â sensibilitate la lumin─â ┼či zgomot, astfel c─â majoritatea persoanelor prefer─â s─â stea ├«ntr-o camer─â unde este lini┼čte ┼či ├«ntuneric.