Semne care prevestesc leşinul (VIDEO)

1 2 jpg jpeg

După cum probabil că ştii sau ai observat la alţii, atunci când leşini practic îţi pierzi cunoştinţa. Ţi se poate întâmpla oriunde, pe stradă, în metrou sau tramvai. Cauzele pot fi diverse, una dintre ele fiind că nu ai mâncat şi ţi-a scăzut glicemia. Leşinul este cunoscut în termeni medicali drept sincopă.

Principalele semne

Dacă simţi dintr-odată că ţi s-a înceţoşat privirea, ameţeşti şi transpiri abundent e posibil ca în următoarele secunde să leşini. De asemenea, dacă te simţi slăbit, eşti confuz, te loveşte oboseala, auzi un ţiuit în urechi şi simţi un disconfort în capul pieptului, s-ar putea să ţi se întâmple acelaşi lucru.

Metode de prim ajutor

Atunci când eşti pe punctul de a leşina, îţi scade tensiunea arterială şi, pentru a o urca la limitele normale pentru vârsta ta, ai putea să faci câteva manevre. O metodă de ajutor când observi astfel de semnale ar fi să-ţi încrucişezi picioarele şi să le ţii în tensiune împreună cu muşchii abdomenului. De asemenea, dacă ai la îndemână un obiect tare, ţine-l strâns pentru a preveni declanşarea sincopei.

Ştiai că…

… circa 40% dintre adulţi au avut la un moment dat o sincopă şi că riscul de leşin este, conform celor de la bmj.ro, mai mare în rândul femeilor?

Măsuri de siguranţă

Atunci când leşini, ţi se întâmplă să cazi şi să te răneşti. Dacă te afli lângă cineva, spune-i că îţi vine să leşini şi roagă-l să te ajute. Poţi fi pe scări, deci este foarte important să nu continui să urci sau să cobori, ci să te aşezi uşor. Respiră adânc de câteva ori. Când ţi-ai revenit cât de cât, strigă după ajutor. În caz de nemâncat, dacă nu eşti diabetic şi ştii că ţi s-a mai întâmplat acest lucru, ţine mereu cu tine pliculeţe cu zahăr şi o sticlă cu apă.

Dacă eşti acasă, lângă pat, aşază-te uşor şi încearcă să te relaxezi. În pat poţi ţine picioarele ridicate pe o pernă, în acest mod sângele va ajunge mai uşor la creier şi se va ventila, iar tu îţi vei reveni mai uşor. Nu te ridica imediat, ci aşteaptă până trece pericolul. Dacă deşi a trecut acest episod tot te simţi rău sună la 112.

Atenţie!

Dacă ţi se întâmplă des este un semnal de alarmă, iar organismul încearcă să îţi spună ceva. Mergi neapărat la medic. Cu ajutorul specialistului vei descoperi ce cauzează aceste episoade şi ce e de făcut pentru a le combate.