Semne care indică tulburări hormonale

1 2 jpg jpeg

Oboseala şi somnolenţa indică hipotiroidie

Deficitul de hormoni tiroidieni sau hipotiroidia este semnalată de neplăceri care nu trezesc suspiciuni până nu devin deranjante şi perturbă desfăşurarea activităţilor cotidiene.

Este vorba despre simptome ca oboseala, somnolenţa, lentoarea în mişcări, creşterea în greutate, constipaţia, problemele de memorie, deshidratarea pielii, căderea excesivă a părului. La acestea, se pot adăuga: senzaţia de frig, anemia şi o creştere a nivelului de colesterol.

Ai slăbit brusc? E posibil să suferi de hipertiroidie!

În cazul hipertiroidiei, există un exces de hormoni tiroidieni. Din acest motiv, se ajunge la o scădere în greutate inexplicabilă, la nervozitate şi agitaţie.

Alte semne ale tulburărilor hormonale tiroidiene sunt creşterea frecvenţei cardiace (tahicardie), transpiraţiile, dificultăţile la înghiţire sau de respiraţie şi insomnia. „Unele forme de hipertiroidie pot determina manifestări oculare, cu senzaţie de nisip în ochi, hiperlacrimaţie şi uneori exoftalmie (n.r. proeminenţa globului ocular în afara orbitei)“, explică medicul specialist endocrinolog Corina Chiriţă.

Foamea exagerată, semn de hipoglicemie

Din cauza stresului, a unor tratamente medicamentoase sau a unei inflamaţii în corp, creşte riscul apariţiei unor dereglări hormonale la nivelul glandelor (suprarenale, hipofiză, hipotalamus, pancreas endocrin, testicule sau ovare, epifiză, tiroidă, paratidoide).

Apetitul crescut şi durerile de cap sunt doar câteva dintre semnele unui dezechilibru care ar trebui să te convingă de necesitatea unui control endocrinologic. De pildă, o poftă de mâncare exacerbată poate indica o scădere a zahărului din sânge (hipoglicemie). Durerile de cap, ciclurile neregulate şi tensionarea sânilor arată o tulburare a balanţei dintre hormonii estrogen şi progesteron.

În timp ce un apetit sexual redus sugerează o scădere a nivelului de hormoni androgeni, pilozitatea excesivă (hirsutism), acneea, vergeturile demonstrează un exces de hormoni de acest tip, produşi de ovare, testicule şi glandele suprarenale.

Sfatul specialistului

Dr. Corina Chiriţă

medic specialist endocrinolog, Medicover Plevnei, Bucureşti

Dacă disfuncţia tiroidiană nu este diagnosticată şi tratată, atunci se poate agrava. Cu timpul, simptomatologia se accentuează şi poate deveni chiar ameninţătoare de viaţă. Tratamentul pentru hipotiroidie sau pentru hipertiroidie este iniţial medicamentos. În anumite cazuri de hipertiroidie, se recurge ulterior la îndepărtarea chirurgicală a tiroidei (tiroidectomie) sau la administrarea de iod radioactiv, care distruge tiroida.