Semne care arat─â c─â suferi de sindromul ovarelor polichistice

2 jpg jpeg

Se estimeaz─â c─â ├«ntre 5 ┼či 10% din femeile tinere la nivel mondial sunt afectate de aceast─â boal─â, ├«ns─â cele mai multe nu ┼čtiu de existen┼úa acesteia, deoarece simptomele sindromului ovarelor polichistice sunt neregulate ┼či variaz─â de la caz la caz.

Sindromul ovarelor polichistice - cauze ┼či efecte

Sindromul ovarului polichistic este un dezechilibru hormonal care poate avea consecinţe nefaste asupra organismului femeii, cum ar fi menstruaţii neregulate sau acnee cronică.

Boala se caracterizeaz─â prin formarea de chisturi mici la nivelul ovarelor, denumite ┼či foliculi, dar prin m─ârirea peretelui exterior al ovarelor, ceea ce le confer─â un aspect polichistic.

Pentru a trata aceast─â afec┼úiune cronic─â este necesar un tratament pe tot parcursul vie┼úii, pentru a diminua simptomele ┼či consecin┼úele, astfel ├«nc├ót femeile pot avea o via┼ú─â s─ân─âtoas─â ┼či activ─â.

Cum identific─âm simptomele sindromului ovarelor polichistice

├Än majoritatea cazurilor, exist─â doar foarte pu┼úine simptome semnificative care pot semnala debutul sindromului ovarelor polichistice. Totu┼či, femeile trebuie s─â consulte medicul ginecolog ├«n cazul ├«n care sufer─â de menstrua┼úii neregulate ┼či ├«nt├órziate sau de mici s├ónger─âri.

Iat─â, totu┼či, o serie de simptome care se manifest─â gradual ├«n cazul instal─ârii acestei afec┼úiuni!

Acneea este un simptom comun ├«n cazul acestei patologii ┼či poate avea grade diferite de severitate, fiind ┼či mai greu de tratat. Afec┼úiunea dermatologic─â este rezultatul produc┼úiei excesive de testosteron.

Excesul de p─âr pe corp (hirsutismul) este o tulburare care oblig─â femeile s─â foloseasc─â ├«n mod constant diferite metode de ├«ndep─ârtare a p─ârului nedorit. De┼či cre┼čterea p─ârului este normal─â ├«n anumite p─âr┼úi ale corpului, excesul ┼či modificarea grosimii firului de p─âr p├ón─â la niveluri comparabile cu cele ale b─ârba┼úilor este anormal─â. ┼×i aceasta este o tulburare derivat─â din produc┼úia excesiv─â de testosteron, deoarece pielea ┼či foliculii de p─âr sunt foarte sensibile la acest supradozaj de hormoni.

Pete de culoare pe suprafaţa pielii. Numeroase adolescente care suferă de sindromul ovarelor polichistice prezintă un nivel ridicat de insulină în sânge, motiv pentru care apar pete de culoare pe piele, în zone precum: gât, subsiori, faţă, mâini sau interiorul coapselor.

Probleme de fertilitate. Unele femei care sufer─â de sindromul ovarelor polichistice au un uter normal ┼či o ovula┼úie s─ân─âtoas─â. Totu┼či, alte femei prezint─â o sc─âdere semnificativ─â a ovula┼úiei sau chiar lipsa acesteia, ceea ce poate duce la probleme serioase de fertilitate. Din fericire, exist─â tratamente eficiente care pot reda o ovula┼úie normal─â, implicit de a ├«mbun─ât─â┼úi fertilitatea.

Obezitate. Se estimeaz─â c─â aproximatov 50% dintre femeile care sunt afectate de aceast─â boal─â sunt obeze, chiar dac─â ele urmeaz─â un regim alimentar echilibrat ┼či s─ân─âtos ├«nso┼úit de sport.

Căderea excesivă a părului. Schimbările hormonale provocate de sindromul ovarelor polichistice afectează în mod direct sănătatea capilară.