Semne care arată că suferi de dereglări ale tiroidei

Tiroida are un rol esenţial în controlul metabolismului prin hormonii secretaţi, tiroxina (T4), triiodotironină (T3) şi calcitonina. Produşi din iodul conţinut de alimente (mai ales din sare), hormonii T3 şi T4 sunt implicaţi, printre altele, în termoreglare, în greutate (prin accelerarea sau prin diminuarea arderilor), în metabolismul bazal, în colesterol şi ritmul cardiac, în dezvoltarea ţesutului osos şi nervos, influenţează hormonii sexuali, tranzitul intestinal, pielea, unghiile şi părul.
Cele mai frecvente dereglări tiroidiene sunt hipotiroidismul şi hipertiroidismul. Femeile au o probabilitate de şase ori mai mare de a fi diagnosticate cu tulburări tiroidiene, riscul de apariţie a acestora (mai ales a hipotiroidismului) crescând o dată cu vârsta.
Deoarece simptomele variază, multe persoane trăiesc cu tiroida disfuncţională fără să ştie. Slăbiciunea generală, constipaţia, lipsa de concentrare şi nervozitatea sunt simptome care, probabil, nu ne duc cu gândul că am putea avea probleme cu tiroida. Află din articolul nostru cum se manifestă dereglările tiroidei!
Deşi nicio problema de sănătate individuală nu este un semn clar ai unei afecţiuni tiroidiene, există anumite simptome care sunt asociate fie cu o glanda tiroidă hiperactivă, fie cu una hipoactiva.
Hipotiroidism
- Senzaţie de frig pentru cea mai mare parte a timpului; - Oboseală cronică sau dureri musculare; - Piele uscată; - Pierderea părului; - Menstruaţie abundenţă; - Creştere în greutate; - Constipaţie.
Dacă prezinţi două sau mai multe dintre aceste simptome, este indicat să te prezinţi la o consultaţie medicală.
Hipertiroidism
- Ochi bulbucaţi;
- Senzaţie constanţa de căldură;
- Bătăi rapide ale inimii, mai ales în timpul exerciţiilor fizice;
- Anxietate sau nervozitate;
- Probleme de vedere;
- Pierdere în greutate;
- Transpiraţie în exces şi/sau mâini umede;
- Creşterea vizitelor la toaletă;
- Menstruaţie exagerat de redusă.
Dacă prezinţi două sau mai multe dintre aceste simptome, este recomandat să consulţi un medic.