Semne care anunţă prediabetul

1 2 jpg jpeg

Aproximativ 4% din români sunt diagnosticaţi anual cu prediabet, o afecţiune în care nivelul zahărului în sânge este mai ridicat decât ar fi normal, însă valoarea glicemiei nu atinge pragul diabetului de tip 2.

Dacă nu se intervine corespunzător în mai puţin de 10 ani, prediabetul se poate transforma cu uşurinţă în diabet zaharat. Mai mult decât atât, persoanele afectate se pot confrunta cu simptome specifice diabetului în special la nivelul aparatului respirator şi cardiac.

O afecţiune tăcută, prediabetul are anumite semne ce pot fi cu uşurinţă ignorate de către pacienţi, însă, odată instalat, metabolismul nu va mai putea gestiona nivelul de glucoză rezultat procesului digestiv.

Nu te odihneşti corespunzător

Dacă obişnuieşti să dormi mai puţin de 6 ore pe noapte, există riscul să fii expus prediabetului, deoarece sistemul nervos nu reuşeşte să se regenereze, iar hormonii sunt primii afectaţi. Insomniile sau lipsa somnului pe o perioadă mai mare de timp are repercusiuni la nivelul sistemului endocrin şi mai ales asupra secreţiei de insulină.

Pete închise la culoare pe piele

Adesea. persoanele afectate de prediabet se pot confrunta cu o afecţiune cunoscută sub denumirea de acanthosis nigricans, caracterizată prin apariţia acestor pete de culoare pe suprafaţa tegumentului, cu precădere în zonele în care se formează cutele pielii.

Observi unele simptome specifice diabetului

Te confrunţi cu sete excesivă, nevoia de a urina des, eşti tot mai obosit şi ai ameţeli? Nu mai sta pe gânduri şi fă analizele medicale pentru a afla din ce cauză au apărut aceste simptome.

În cazul în care simţi miros de acetonă la urinare, acesta este semnul că diabetul deja s-a instalat în organism, deoarece prin urină corpul elimină corpii cetonici, specifici acestei afecţiuni.

Obezitatea, hipertensiunea arterială, colesterolul mărit sau sindromul ovarelor polichistice sunt afecţiuni care se pot dezvolta înainte sau imediat după instalarea diabetului.

Trebuie să ţii cont şi de faptul că, dacă te-ai confruntat cu diabetul gestaţional, este foarte probabil ca, după sarcină, să dezvolţi prediabet.

De asemenea, este indicat să fii la curent cu istoricul familial (părinţii sau fraţii diabetici), modul de viaţă inactiv (sedentarismul), naşterea unui bebeluş cu greutatea de peste 4 kilograme, erupţie cutanată închisă la culoare la nivelul articulaţiilor, istoric medical de boli cardiace. Toate acestea sunt aspecte pe care trebuie să le ai în vedere. Reţine!

Este posibil să suferi deja de prediabet şi în lipsa semnelor de mai sus. Cea mai bună cale de a-l depista la timp este să faci un test sangvin de măsurare a glucozei din sânge.

Află care este legătura dintre bolile respiratorii şi diabet AICI

Cum previi evoluţia prediabetului

Dacă ţi s-a confirmat glicemia mărită, trebuie să acţionezi rapid şi să faci schimbări majore în alimentaţie. Mişcarea este principalul pion pe care trebuie să îl muţi, nu trebuie să mai sari peste orele de somn şi nici să faci nopţi albe. Trebuie să elimini kilogramele în plus şi să ai un orar regulat al meselor zilnice.

Specialiştii spun că doar o jumătate de oră de mers pe jos în fiecare zi şi pierderea a 5% din greutatea corporală excedentară ajută la reducerea riscului de instalare a diabetului zaharat de tip 2 cu până la 60%.

Pentru a preveni instalarea prediabetului, nu ignora nici tratamentul pe care ţi-l recomandă medicul!