Semne c─â suferi de o boal─â a ficatului

1 2 jpg jpeg

Oboseala accentuat─â

Oboseala accentuată poate indica o boala a ficatului. Este important să te prezinţi la medic câd organismul îţi dă semne că ar putea indica prezenţa unui cancer de ficat, precum oboseala accentuată, greaţa, vărsăturile.

┼×i dac─â ai sl─âbit mult ├«ntr-un timp foarte scurt, nu ai poft─â de m├óncare ┼či ai dureri ├«n partea dreapt─â a abdomenului, trebuie s─â mergi la un control medical.

Icter

Hepatita este o inflama┼úie a ficatului, care poate fi acut─â sau cronic─â. ├Än acest caz, cel bolnav poate s─â experimenteze simptome ca durerile resim┼úite ├«n partea dreapt─â a abdomenului, urina ├«nchis─â la culoare, v─ârs─âturile, grea┼úa, icterul, dar ┼či oboseala accentuat─â.

├Än cazul hepatitelor virale mai pot ap─ârea febra, dar ┼či durerile articulare, simptome asem─ân─âtoare cu cele ale r─âcelilor. Este important s─â te prezin┼úi la medic, care, ├«n urma unor investiga┼úii am─ânun┼úite, va pune un diagnostic.

Ameţeli

Un simptom frecvent ├«nt├ólnit ├«n cazul cirozei sunt ame┼úelile. ├Än fazele incipiente, de cele mai multe ori, ciroza hepatic─â nu are simptome, ├«ns─â aceste apar pe m─âsur─â ce afec┼úiunea se agraveaz─â. Semnele care trebuie s─â ├«┼úi dea de g├óndit ┼či s─â te trimit─â la medic sunt lipsa poftei de m├óncare, ├«nso┼úit─â de st─âri de oboseal─â accentuat─â, de grea┼ú─â ┼či ame┼úeli, dar ┼či de sc─âderi ├«n greutate.

Al┼úi indicatori ai bolii sunt durerile abdominale, cre┼čterea ├«n volum a abdomenului din cauza acumul─ârii de lichid, umflarea picioarelor ┼či icterul (colorarea ├«n galben a tegumentelor ┼či a mucoaselor).

Dureri sub coaste

Steatoza hepatică, cum i se spune în termeni medicali, apare atunci când se acumulează grăsimi în ficat, în proporţie mai mare de 10%. Poate apărea din cauza consumului exagerat de alcool, sau a administrării de medicamente pe o perioadă îndelungată de timp.

ÔÇ×Ficatul grasÔÇť este asociat ┼či cu alte boli, precum diabetul, hipertensiunea arterial─â ┼či hipotiroidia. ├Än cele mai multe cazuri, nu prezint─â simptome, dar la unii pacien┼úi pot ap─ârea oboseala, grea┼úa, durerile ├«n partea dreapt─â, sub coast─â. De aceea, diagnosticul poate fi stabilit numai dup─â efectuarea unei ecografii.