Semne c─â ai o alergie alimentar─â

1 2 jpg jpeg

Alergiile alimentare se pot face ┼či la alimente pe care le consumi de c├ónd te ┼čtii. Exist─â ├«ns─â, o diferen┼ú─â ├«ntre intoleran┼ú─â, care provoac─â un disconfort ┼či alergie, care se poate manifesta prin reac┼úii severe. Unele simptome ale alergiei ├«┼úi pot pune via┼úa ├«n pericol ┼či ar fi bine s─â le cuno┼čti din timp, pentru a cere ajutor de specialitate la nevoie.

Cine risc─â s─â fac─â alergie la alimente

Mai frecvente la copii, alergiile se manifest─â ┼či la adul┼úi cel mai adesea ├«n urma consumului de pe┼čte, fructe de mare, nuci, alune. Persoanele alergice la polen ┼či astmaticii au un risc mai mare de a face ┼či o alergie alimentar─â.

Cum faci diferen┼úa ├«ntre alergie ┼či intoleran┼ú─â alimentar─â

O intoleran┼ú─â alimentar─â o recuno┼čti u┼čor. Balonarea ┼či gazele abdominale ap─ârute la c├óteva ore de la consumul unui anumit aliment sunt cele mai frecvente semne.

├Än schimb, alergia alimentar─â apare la foarte pu┼úin timp dup─â ce ai m├óncat un aliment alergen ┼či provoac─â:

- mâncărimi,

- urticarie,

- umflarea buzelor ┼či chiar a limbii,

- grea┼ú─â ┼či v─ârs─âturi,

- dificultăţi de respiraţie,

- ┼čoc anafilactic (sc─âdere brusc─â a tensiunii arteriale, ├«ngustarea c─âilor respiratorii) .

De aceea, dac─â simptomele se agraveaz─â ┼či nu ai la ├«ndem├ón─â un medicament antialergic, este nevoie de asisten┼ú─â medical─â de urgen┼ú─â. Odat─â ce au fost eliminate efectele alergiei, este nevoie s─â te prezin┼úi c├ót mai cur├ónd la un alergolog pentru a stabili ce anume a cauzat alergia. Noteaz─â tot ce ai m├óncat ├«nainte de a ap─ârea simptomele.