Semne că ai nevoie urgentă de hidratare

1 2 jpg jpeg

Îţi este sete sau ai mâinile foarte uscate? Înseamnă că eşti deja deshidratat, iar acest risc există nu doar în sezonul cald. Nu aştepta să ajungi în acest punct! Asigură-ţi cel puţin un litru şi jumătate de apă pe zi, indiferent de anotimp!

Dacă bei mai puţin de atât, în schimb preferi ceaiul, băuturile energizante, carbogazoase sau cafeaua, este posibil să te deshidratezi. Află cum îţi poţi da seama că se întâmplă acest lucru!

Ai senzaţia de gură uscată

Dacă îţi simţi buzele sau gura uscate câteodată, este posibil să ai nevoie de mai multă apă. Nu orice lichid îţi asigură hidratarea. Băuturile dulci sunt doar o soluţie temporară, pentru că senzaţia de sete va reveni. Apa e cea mai bună alegere.

Pielea uscată şi iritată

Lipsa hidratării este semnalată şi prin uscarea pielii urmată de apariţia mâncărimilor şi a iritaţiilor. Pielea este cel mai vast organ al corpului, de aceea nu trebuie neglijată. Imediat ce observi că suferă, aminteşte-ţi să bei apă.

Oboseala accentuată şi usturimile ochilor

Ochii înroşiţi, pe care-i simţi uscaţi, mai ales în colţurile dintre baza nasului, reprezintă încă unul dintre primele simptome ale deshidratării.

Cei care poartă lentile de contact sunt afectaţi mai devreme. De asemenea, dacă te simţi obosit chiar şi după o noapte în care ai dormit bine, este posibil să bei mai multă apă. În lipsa apei, corpul preia apă din sânge, ceea ce duce la o lipsă de oxigen. De aici senzaţia de sfârşeală sau ameţeală.

Crampele musculare

Durerile musculare pot fi provocate şi de lipsa de lichide care conţin magneziu şi sodiu la baza căreia se află un dezechilibru electrolitic. De obicei, atunci când faci exerciţii fizice intense şi transpiri mai multă apă pentru a suplimente pierderile de minerale.

Durerile de cap şi dificultatea de concentrare

Dacă lucrezi la birou, bei 2-3 cafele pe zi şi te iei cu treaba, uitând să bei apă, eşti predispus la deshidratare manifestată prin probleme legate de concentrare sau migrene. Lipsa de lichide afectează fluiditatea sângelui, iar organele vitale, îndeosebi creierul, nu mai sunt oxigenate corespunzător.