Semnalele ficatului bolnav

1 2 jpg jpeg

Cel mai bun indice al afectării ficatului tău este starea de oboseală resimţită în permanenţă. Aceasta este una dintre cele mai bune indicii că te poţi confrunta cu tulburări hepatice.

Deşi este normal ca după o zi aglomerată şi stresantă la serviciu, să resimţi senzaţia de oboseală şi a doua zi, în cazul în care aceasta persistă nu ezita să apelezi la un medic specialist.

Mai ales că datorită lipsei de odihnă te poţi confrunta şi cu alte probleme precum cele de concentrare, stări de somnolenţă mai ales în mijlocul zilei, dureri de cap, ameţeală, treceri bruşte de la o stare la alta şi stări depresive.

Din păcate orice problemă acre apare la ficat se poate transmite şi la sistemul nervos astfel că durerule de cap sau vertijurie ar putea deveni o obişnuinţă în cazul în care nu iei măsuri.

Pielea îşi schimbă culoarea

Dacă observi că pielea ta capătă o culoare gălbuie, fenomen cunoscut sub numele de icter, acest simptom este bine să ştii că apare în momentul în care lezarea ficatului este deja într-un stadiu destul de avansat. Astfel că este important ca periodic să mergi la medic şi să faci analizele necesare mai ales dacă ştii că au fost sau sunt persoane în familie care au avut de a face cu probleme la acest aparat.

În cazul icterului, ficatul nu mai poate elimina corect toxinele, iar sănătatea ta este într-un mare pericol.

Află cât de important pentru sănătatea ta este pătrunjelul AICI

Constipaţia, o problemă serioasă

În cazul în care funcţiile ficatului sunt afectate printre primele simptome se vor regăsi şi modificările la nivelul tranzitului intestinal prezente prin instalarea constipaţiei, scaun moale timp îndelungat, sindromul de colon iritabil, balonarea însoţită de gaze sau diareee.

Oricare dintre aceste simptome trebuie atent monitorizate, pe termen lung prezenţa lor pot conctitui un adevărat pericol pentru sănătatea ta.

Ai abdomenul proeminent

Dacă pătrăţelele de pe abdomen au fost înlocuite de mult cu colăceii inestetici, atunci mergi la un medic endocrinolog pentru un consult.

Abdomenul inflamat este deseori o consecinţă a cirozei, una dintre cele mai grave afecţiuni la care poate fi supus ficatul tău. Aceasta favorizează retenţia de lichide şi îţi va oferi un aspect fizic de femeie însărcinată.

De asemenea, în cazul în care te confrunţi cu lipsa apetitului dar şi cu scăderea rapidă în greutate, starea de greaţă accentuată, acestea unt semnale pe care ficatul tău ţi le transmite pentru a te alarma şi a merge la medic să te tratezi. Retenţia de lichide este de asemenea un alt simptom pe care este bine să nu îl ignori, ami ales dacă te confrunţi de ceva vreme cu reţinerea lichidelor la nivelul picioarelor.

Te învineţeşti repede

Alt semnal ca să mergi la medic şi să verifici starea de sănătate a ficatului tău.

Ţine cont de faptul că ficatul este cea mai mare rezervă de sânge a organismului, iar o afecţiune la nivelul lui se va resimţi în întreg organismul, mai ales pentru că la nivelul ficatului se filtrează toate substanţele care ajung în corp şi tot aici se formează şi anticorpii.