Rom├ónii nu ┼čtiu prea multe despre cancerul de piele

1 2 jpg jpeg

Fundaţia Dr Leventer pentru Sănătatea Pielii a demarat, la nivel naţional, un studiu de percepţie pentru a afla dacă românii sunt preocupaţi de sănătatea pielii lor, un prim demers dintr-o campanie amplă de informare asupra cancerului de piele.

Rezultatele studiului arat─â c─â rom├ónii au auzit de cancerul de piele (87% din r─âspunsuri) dar doar jum─âtate ┼čtiu c─â exist─â mai multe forme ale acestuia, iar foarte pu┼úini le pot ┼či identifica. ÔÇ×Cazurile pe care le ├«nt├ólnim ├«n spitale ┼či cabinete, at├ót eu c├ót ┼či colegii mei dermatologi, ne-au ar─âtat c├ót─â nevoie este, ├«nc─â, de educare ┼či de informare cu privire la cancerul de piele ├«n Rom├ónia. Vom oferi suport bolnavilor care nu au resursele financiare pentru opera┼úii, oferind 5 opera┼úii pro bono anual cu sprijinul BT ÔÇô Divizia pentru Medici ┼či Blade and Light InternationalÔÇŁ, a declarat medicul deramtolog Mihaela Leventer, pre┼čedinte Funda┼úia Dr. Leventer pentru S─ân─âtatea Pielii. Nu ┼čtim c─â exist─â mai multe forme ale acestui tip de cancer ├Äntreba┼úi care sunt formele de cancer de piele pe care le cunosc, 9% din cei chestiona┼úi au men┼úionat spontan cancerul ÔÇ×de la aluni┼úeÔÇŁ, 5% melanomul, 4% cancerul de la expunerea prelungit─â la soare, doar 2% carcinomul, dar ┼či alte afec┼úiuni dermatologice gre┼čit asociate cu cancerul de piele. Majoritatea responden┼úilor nu au putut oferi un r─âspuns. Dintre tipurile de cancer de piele, cel mai cunoscut este astfel melanomul at├ót ca men┼úiune spontan─â c├ót ┼či ca notorietate asistat─â. 42% dintre rom├óni declar─â c─â au auzit de acest termen.

Carcinomul are o notorietate mult mai sc─âzut─â, de 25%, ┼či de┼či a fost recunoscut ca termen, doar 9% dintre rom├óni l-au asociat cu cancerul de piele.

ÔÇ×Am observat c─â exist─â o confuzie foarte mare ├«n r├óndul rom├ónilor cu privire la cancerul de piele ┼či este evident c─â atunci c├ónd nu ┼čtii care sunt formele de manifestare, nu vei putea s─â ├«l depistezi ┼či s─â ├«l tratezi la timp. Cancerul de piele, depistat ├«n faz─â incipient─â, poate fi ├«ns─â ├«nvinsÔÇŁ, a ad─âugat Mihaela Leventer.

Studiul a scos ├«n eviden┼ú─â ┼či o percep┼úie eronat─â asupra gravit─â┼úii cancerului de piele.70% dintre persoanele care au auzit de melanom ├«l considera vindecabil.

Dintre cei care au auzit de carcinom (incluz├ónd-i aici ┼či pe cei care nu cunosc semnifica┼úia exact─â a termenului), doar o jum─âtate ├«l percep drept o afec┼úiune vindecabil─â dac─â este depistat─â din timp.

ÔÇ×Majoritatea cazurilor de carcinom, cel mai r─âsp├óndit diagnostic de cancer de piele, nu pun probleme deosebite, nu metastazeaz─â dec├ót rareori ├«n forme deosebit de avansate, evolueaz─â lent, de-a lungul anilor ┼či dac─â sunt tratate corect se vindec─âÔÇŁ, spune Mihaela Leventer.

La nivel global cancerul de piele afecteaz─â una din trei persoane diagnosticate cu cancer. ├Än Rom├ónia astfel de statistici nu sunt centralizate la nivel na┼úional, dar din experien┼úa medicilor dermatologici se p─âstreaz─â acela┼či raport.

Rom├ónii, totu┼či, pun cancerul de piele pe ultimul loc ├«n ierarhia celor mai frecvente forme de cancer ÔÇô doar 27% dintre romani consider─â cancerul de piele ca fiind una dintre cele mai frecvente forme ale acestei maladii, fa┼ú─â de 67% care plaseaz─â cancerul de s├ón ├«n topul acestui clasament.

Carcinomul este o tumoră a pielii frecvent întâlnită pe zonele care au fost expuse îndelung la soare de-a lungul vieţii. Există două tipuri de carcinom:

care se manifest─â de regul─â ca o mic─â excrescen┼ú─â translucid─â sau pigmentat─â uneori ulcerat─â, acoperit─â de cruste de s├ónge, o pat─â ro┼čiatic─â, o umfl─âtur─â rozalie cu o margine perlat─â, lucioas─â.

debuteaz─â de obicei cu pete ro┼čii care se descuameaz─â (se cojesc) ┼či apoi se ulcereaz─â f─âr─â tendin┼ú─â de vindecare. Poate fi ├«ns─â ┼či sub form─â de nodozitate s├ónger├ónd─â, nedureroas─â.