Rinită? Aşa o tratezi!

1 2 jpg jpeg

Există mai multe cauze care duce la apariţia acesteia:

- Guturaiul obişnuit, care este o infecţie virală, reprezintă cauza cea mai frecventă de rinită.

- Rinita alergică este declanşată de o serie de alergeni, ca polenul – care determină forma sezonieră a bolii, cunoscută şi sub numele de febra fânului – părul de animale, acarienii din praful de cameră. Febra fânului nu este provocată de fân şi nici nu e asociată cu febra - este alergia la polen şi reprezintă cea mai răspândită boală alergică. În acest caz, factorul declanşator al reacţiei alergice este polenul din iarbă, copaci, arbuşti, buruieni sau flori şi sporii mucegaiurilor sau fungilor.

- Rinita non-alergică poate să apară ca răspuns la un agent din mediul de lucru (păr, latex, chimicale etc), pe fond hormonal (în timpul sarcinii, a pubertăţii sau postmenopauza), după administrarea de alimente fierbinţi şi condimentate, ca urmare a unei hiperreactivităţi la mirosuri foarte puternice sau la temperaturi extreme, din cauza atrofierii mucoasei nazale (rinita atrofică) sau ca reacţie la unele medicamente (cum sunt contraceptivele orale, betablocantele sau antidepresivele.)

- Rinita poate fi determinată, de asemenea, de o folosire prea îndelungată a descongestionantelor nazale. În acest caz, se numeşte rinită medicamentoasă. Ce probleme pot apărea O criză de rinită durează, de obicei, mai mult de o oră. În cazul alergiei la polen, problema apare într-o anumită perioadă a anului: spre sfârşitul primăverii şi vara, când plantele se înmulţesc prin polenizare încrucişată şi îşi eliberează polenul în aer.

În cazul rinitei alergice perene, problemele nazale pot apărea pe tot parcursul anului. În acest caz, congestia nazală frecventă poate duce la urmări mai grave, ca blocarea trompei lui Eustachio (care drenează urechea mijlocie), infecţia sinusurilor şi polipi nazali.

2 jpg jpeg

De obicei, rinita este tratată cu steroizi, antihistaminice şi spray-uri nazale. Antihistaminicele se dau fără reţetă şi au efect împotriva strănutului, dar nu şi împotriva secreţiilor nazale. Antihistaminicele mai vechi aveau dezavantajul că provocau somnolenţă, dar variantele moderne pot fi luate şi când e nevoie să lucrezi sau să conduci maşina.

Descongestionantele fără reţetă ajută în caz de secreţii nazale şi nas înfundat, dar nu trebuie folosite mai mult de câteva zile. După o perioadă mai lungă de utilizare, oprirea tratamentului duce la inflamarea căilor nazale.

Un tratament eficient al rinitei sunt şi corticosteroizii în doze mici. Pentru aceştia ai nevoie de prescripţie medicală - şi poţi opta între spray şi picături nazale. Sunt deosebit de eficace în combinaţie cu un antihistaminic nesedativ. În caz de simptome severe, o cură scurtă cu steroizi poate fi soluţia.

2 jpg jpeg

Pentru rinita provocată de alergia la polen se administrează preventiv şi granule de polen, în doze diferite, în afara sezonului de vârf al alergiei. Este un tratament de desensibilizare. O altă variantă sunt injecţiile cu polen prelucrat – dar aceasta se foloseşte rar, pentru că există riscul să provoace reacţii alergice severe, cu simptome dintre cele mai grave.

Dacă optezi pentru un tratament de desensibilizare, ţi se vor face înainte teste de alergie pe piele, pentru a se determina reacţia la alergenii cei mai puternici.

2 jpg jpeg

Rinita de cauza nonalergică este o boală ce nu poate fi vindecată, dar poate fi ţinută sub control. Cel mai important este, dacă aţi detectat factorul ce stârneşte reacţia, să îl evitaţi, să nu fumaţi şi să evitaţi expunerea la fumul de ţigară, spray-urile, parfumurile sau alte substanţe chimice ce vă provoacă strănutul.

Ca tratament mecamentos, cele mai folosite sunt spray-urile pe bază de apă de mare, de două ori pe zi – dimineaţa şi seara, antihistaminicele, picăturile nazale pe bază de glucocorticoizi. Picăturile pe bază de pseudoefedrină nu sunt, în general, recomandate, ci se administrează dacă spray-urile pe bază de glucocorticoizi nu ajută la eliminarea simptomatologiei. Acestea nu se recomandă să fie folosite mai mult de 7 zile consecutiv.