Rinita alergic─â se agraveaz─â prim─âvara

1 2 jpg jpeg

Alergiile sezoniere se declan┼čeaz─â ├«n momentul expunerii la polenul unor plante (pomi, ierburi), spre deosebire de rinitele perene, care se manifest─â tot timpul anului, ┼či care sunt cauzate de alergeni precum praful, mucegaiul ┼či p─ârul animalelor.

├Änc─â de la apari┼úia primelor tipuri de polen (plop, mesteac─ân, salcie), simptomele rinitei alergice le dau de furc─â persoanelor diagnosticate cu aceast─â afec┼úiune. ├Än teorie, ar trebui s─â se evite contactul cu polenul, lucru aproape imposibil, pentru c─â ace┼čti alergeni se prezint─â sub forma unor microparticule prezente peste tot ├«n mediu atunci c├ónd natura ├«nflore┼čte.

┼×i, totu┼či, ce este de f─âcut? Ne spune medicul alergolog Camelia Berghea: ÔÇ×M─âsurile de ├«ngrijire ale rinitei alergice includ c├óteva direc┼úii de ac┼úiune: aplicarea unor metode de reducere a expunerii la alergene, tratamentul simptomatic ┼či tratamentul de desensibilizare sau imunoterapia alergenic─âÔÇŁ. SFATUL CLICK S─éN─éTATE: Trateaz─â rinita alergic─â, pentru a preveni complica┼úii precum astmul bron┼čic, sinuzita sau otita. Cum reduci episoadele de crize Pentru ca rinita alergic─â de sezon s─â nu devin─â un co┼čmar, iat─â ce este bine s─â faci!

ÔÇó Evit─â plimb─ârile ├«n natur─â la pr├ónz, c├ónd concentra┼úia polenurilor este mai mare. Dup─â ploaie, cantitatea de polen este mai mic─â.

ÔÇó Spal─â-┼úi p─ârul c├ót mai des, pentru c─â ├«n el se poate aduna polenul. Dac─â ai p─ârul lung, ┼úine-l str├óns atunci c├ónd e┼čti afar─â.

ÔÇó Stai departe de fumul de ┼úigar─â ┼či de parfumuri, pentru c─â pot agrava simptomele rinitei.

ÔÇó Aerise┼čte ├«nc─âperile c├ónd nu e v├ónt.

ÔÇó Folose┼čte filtre de polen pentru ma┼čin─â.

Mai po┼úi citi ┼či:

- Ai rinit─â? Trateaz-o naturist!

- Umezeala din cas─â ├«mboln─âve┼čte copiii de rinit─â alergic─â

- ,,Febra f├ónului", ├«mbl├ónzit─â cu eucalipt ┼či coac─âz negru

Terapia rinitei alergice include medicamente care reduc simptomele. S-a dovedit că iniţierea tratamentului cu 2-4 săptămâni înainte de începerea sezonului de polen are ca efect un control mai bun al manifestărilor bolii.

ÔÇ×Corec┼úia simptomelor se face cu medica┼úie antihistaminic─â (substan┼ú─â eliberat─â ├«n inflama┼úie, ce produce o parte din simptome) ┼či, pentru forme severe, cu corticosteroizi topici intranazali (spray). Ambele tipuri de medica┼úie au un profil de siguran┼ú─â excelent, inclusiv pentru copii. Tratamentul simptomatic nu este ├«ns─â suficient, pentru c─â nu se adreseaz─â cauzei, care este alergia. Aceasta poate progresa c─âtre c─âile respiratorii inferioare, cu apari┼úia astmului sau c─âtre polisensibilizare (la multipli alergeni). Pentru tratamentul alergiei, se recomand─â imunoterapia specific─â cu alergen (vaccinul antialergic), care asigur─â vindecarea definitiv─â ┼či previne apari┼úia astmuluiÔÇŁ, afirm─â conf. dr. Ioana Agache, medic primar alergolog ├«n cadrul Centrului Medical TheraMed din Bra┼čov.

Simptomele r─âcelii pot fi confundate cu cele ale rinitei alergice. ├Äntre cele dou─â exist─â unele diferen┼úe. De pild─â, r─âceala dureaz─â mai pu┼úin ┼či poate fi ├«nso┼úit─â de febr─â sau de durere de cap. Secre┼úiile nazale r─âm├ón incolore ├«n rinit─â, ├«n schimb, ├«n r─âceal─â, acestea pot deveni mai groase ┼či galbene.

2 jpg jpeg

Desensibilizarea dureaz─â 3-5 ani

Desensibilizarea (imunoterapia alergenic─â) are la baz─â administrarea unor extracte alergenice standardizate, care au capacitatea de a modula r─âspunsul imun al subiectului alergic, ├«n sensul inducerii toleran┼úei fa┼ú─â de alergenul relevant. Efectele benefice sunt: modificarea evolu┼úiei naturale a bolii, reducerea manifest─ârilor alergice respiratorii ┼či a nevoilor de administrare a medica┼úiei simptomatice, reducerea riscului de dezvoltare a astmului ┼či a unor noi sensibiliz─âri la alte alergene.

Acest tip de tratament se adreseaz─â a┼čadar pacien┼úilor care au simptome de rinit─â/conjunctivit─â alergic─â, cu sau f─âr─â astm asociat, induse de expunerea natural─â la un alergen aeropurtat (polenuri, ├«n cazul rinitelor alergice sezoniere), la care mecanismul alergic a fost eviden┼úiat prin investiga┼úiile de specialitate (teste alergologice).

Tratamentul de tip imunoterapie se poate administra pe cale injectabil─â sau sublingual─â, necesit─â continuarea lui timp de 3-5 ani ┼či este recomandat ┼či monitorizat de speciali┼čtii ├«n alergologie.