Reguli simple ca să eviţi infecţiile genitale

1 2 jpg jpeg

Folosirea antibioticelor, stresul, igiena personală în exces sau deficitară,tulbură flora vaginală şi duce la înmulţirea germenilor patogeni, ca proteusul sau collibacilul. Pe lângă cistită, apare frecvent şi vaginita, o inflamaţie a vaginului, manifestată prin senzaţie de mâncărime sau de arsură persistentă.

Secreţiilevaginale sunt alcătuite din milioane de germeni, iar multe dintre aceste microorganisme te protejează de bacteriile patogene. Uneori, anumiţi factori afectează flora vaginală şi provoacă infecţii bacteriene (vaginită) sau micotice (micoza vaginală). Află în cele ce urmează cum să le previi!

Evită hainele din materiale sintetice

Când pregăteşti bagajul pentru concediu, lasă acasă costumele de baie şi lenjeria intimă din fibre sintetice. Procedează la fel cu pantalonii şi colanţii prea strâmţi. Toate acestea pot să favorizeze apariţia iritaţiilor şi umiditatea, dând ocazia bacteriilor şi ciupercilor să se dezvolte.

Atenţie la clor!

Dacă mergi la piscină, intră mai rar în apă. Clorul este şi el un factor care poate irita mucoasele şi schimba pH-ul vaginal.

Protejează-te când iei antibiotice!

Atunci când primeşti un tratament cu antibiotice, explică medicului tău care sunt sensibilităţile tale la unele medicamente. Îţi poate face unele recomandări pentru a preveni infecţiile ca urmare a influenţei negative pe care au au antibioticele asupra bacteriilor „bune” ale florei vaginale.

Dezechilibrele hormonale nu trebuie neglijate

Mergi anual la analize pentru a depista eventualele tulburări hormonale. Acestea se pot declanşa la menopauză şi în timpul sarcinii. Medicul de familie sau ginecologul te poate sfătui ce să faci ca să le combaţi.

Alege produsele de îngrijire potrivite

Dezechilibrulflorei vaginale se poate produce şi în cazul igienei intimă precare sau excesive. Alţi factori favorizanţi sunt gelurile de duş şi săpunurile care conţin parfum. De aceea, ele nu trebuie folosite pentru spălarea zonei intime.

Extrapont

La menstruaţie, foloseşte tampoane sau absorbante doar atât cât este necesar şi schimbă-le des.