Primele semne de avertizare ale glicemiei mărite

2 shutterstock 613879910 jpg jpeg

Dacă te simţi extrem de obosit sau simţi nevoia să bei mai multă apă, nu e neapărat canicula de vină. Ai slăbit fără să fi făcut ceva în mod special? Poate că vara mănânci mai puţin, dar e posibil să nu fie acesta singurul motiv. La mijloc poate sta un nivel crescut al glicemiei care poate duce la instalarea diabetului, dacă se menţine aşa o perioadă lungă de timp.

Mâncărimile pielii

În unele cazuri, diabetul are simptome greu de observant, pentru că nu par a fi relaţionate cu această afecţiune. Dacă te deranjează mâncărimile pielii, infecţiile urinare recurente, oboseala accentuată de care simţi că nu mai scapi, află cum stai cu glicemia.

Dacă diabetul a provocat deja complicaţii ale sistemului nervos, este posibil să simţi furnicături sau să-ţi amorţească mâinile şi picioarele.

Setea permanentă şi absenţa apetitului Un nivel crescut al glicemiei poate fi semnalat de corpul tău prin senzaţia de gură uscată şi nevoia de a bea multe lichide, până la patru litri pe zi. Un alt simptom poate fi lipsa senzaţiei de foame sau o poftă exagerată de a mânca tot felul de alimente, mai ales dulciuri, pentru că foarte greu ajungi să te simţi sătul. De altfel, aceste sunt primele semne ale diabetului, în stadiul incipient şi imediat înainte de instalarea bolii.

Ştiai că…

… trebuie să mănânci mai rar aceste alimente cu index glicemic crescut dacă observi simptomele de mai sus şi dacă ai hiperglicemie:

- cartofi,

- pâine,

- orez,

- paste,

- cereale?

Pofta constantă de dulciuri

Impulsul de a mânca ceva dulce sau de a alege băuturi îndulcite în locul ceaiurilor sunt alte indicii că e posibil să suferi de diabet sau să ai nivelul glicemiei foarte scăzut (hipoglicemie – frecventă la diabetici). Acestea se pot corela cu ameţeli, slăbiciune, transpiraţie abundentă. De vină poate fi şi stresul, un alt factor declanşator al diabetului.

Info

Printre alte semne ale hiperglicemiei se numără:

- dificultăţile de concentrare

- deshidratarea pielii

- vedere înceţoşată

- dureri de stomac

- infecţii care revin frecvent