Primele semne de avertizare ale glicemiei m─ârite

2 shutterstock 613879910 jpg jpeg

Dac─â te sim┼úi extrem de obosit sau sim┼úi nevoia s─â bei mai mult─â ap─â, nu e neap─ârat canicula de vin─â. Ai sl─âbit f─âr─â s─â fi f─âcut ceva ├«n mod special? Poate c─â vara m─ân├ónci mai pu┼úin, dar e posibil s─â nu fie acesta singurul motiv. La mijloc poate sta un nivel crescut al glicemiei care poate duce la instalarea diabetului, dac─â se men┼úine a┼ča o perioad─â lung─â de timp.

Mâncărimile pielii

În unele cazuri, diabetul are simptome greu de observant, pentru că nu par a fi relaţionate cu această afecţiune. Dacă te deranjează mâncărimile pielii, infecţiile urinare recurente, oboseala accentuată de care simţi că nu mai scapi, află cum stai cu glicemia.

Dac─â diabetul a provocat deja complica┼úii ale sistemului nervos, este posibil s─â sim┼úi furnic─âturi sau s─â-┼úi amor┼úeasc─â m├óinile ┼či picioarele.

Setea permanent─â ┼či absen┼úa apetitului Un nivel crescut al glicemiei poate fi semnalat de corpul t─âu prin senza┼úia de gur─â uscat─â ┼či nevoia de a bea multe lichide, p├ón─â la patru litri pe zi. Un alt simptom poate fi lipsa senza┼úiei de foame sau o poft─â exagerat─â de a m├ónca tot felul de alimente, mai ales dulciuri, pentru c─â foarte greu ajungi s─â te sim┼úi s─âtul. De altfel, aceste sunt primele semne ale diabetului, ├«n stadiul incipient ┼či imediat ├«nainte de instalarea bolii.

┼×tiai c─âÔÇŽ

ÔÇŽ trebuie s─â m─ân├ónci mai rar aceste alimente cu index glicemic crescut dac─â observi simptomele de mai sus ┼či dac─â ai hiperglicemie:

- cartofi,

- pâine,

- orez,

- paste,

- cereale?

Pofta constant─â de dulciuri

Impulsul de a m├ónca ceva dulce sau de a alege b─âuturi ├«ndulcite ├«n locul ceaiurilor sunt alte indicii c─â e posibil s─â suferi de diabet sau s─â ai nivelul glicemiei foarte sc─âzut (hipoglicemie ÔÇô frecvent─â la diabetici). Acestea se pot corela cu ame┼úeli, sl─âbiciune, transpira┼úie abundent─â. De vin─â poate fi ┼či stresul, un alt factor declan┼čator al diabetului.

Info

Printre alte semne ale hiperglicemiei se num─âr─â:

- dificultăţile de concentrare

- deshidratarea pielii

- vedere ├«nce┼úo┼čat─â

- dureri de stomac

- infecţii care revin frecvent