Primele semne ale cancerului ovarian

1 2 jpg jpeg

Din păcate cancerul face de la an la an noi victime, aproximativ un sfert de milion de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian. din nefericire doar 45% ajung să învingă boala.

Orice afec┼úiune, mai ales dac─â este vorba de un cancer, depistat ├«n stadiu incipient, localizat, are o rat─â de supravie┼úuire la 5 ani de 93%, ├«ns─â marea majoritate nu beneficiaz─â de aceast─â ┼čans─â din cauza diagnostic─ârii t├órzii ┼či a simptomelor ce adesea pot fi destul de ├«n┼čel─âtoare.

Poate fi confundat cu o problem─â gastrointestinal─â

O dat─â instalat ├«n organism se va eviden┼úia cre┼čterea circumferin┼úei abdominale caracterizat─â printr-o balonare persistent─â, o senza┼úie de sa┼úietate precoce ├«nso┼úit─â de durere ├«n abdomen sau de necesitatea frecvent─â de a urina.

Oricare dintre aceste simptome se eviden┼úiaz─â, nu ezita s─â mergi la medic, mai ales dac─â ele se manifest─â mai mult de 2 s─âpt─âm├óni ┼či ├«n special dac─â ai avut ├«n familie un caz de astfel de afec┼úiune.

Afl─â care sunt cele mai evidente simptome ale cancerului AICI

Când se manifestă

Este o afecţiune cu evoluţie lentă, la debut fiind asimptomatică fapt ce ii permite să evolueze o bună perioadă fără a fi depistat, simptomele devenind vizibile de abia în stadiile tardive ale bolii.

Aceast─â afec┼úiune este diagnosticat─â la aproximativ un an de la debut, c├ónd simptomele care apar sunt determinate de efectul compresiv pe care ├«ncepe s─â ├«l aib─â tumora asupra structurilor din jur. Astfel c─â pot ap─ârea dureri lombare, abdominale tot mai dese, scurgeri vaginale sau s├ónger─âri anormale, neregulate ┼či apari┼úia durerilor ├«n timpul actului sexual.

Nici episoadele de astenie, tulburările urinare precum micţiunea iminetă sau prezenţa arsurilor la urinat nu trebuie trecute cu vederea.

├Än situa┼úia ├«n care sl─âbe┼čti foarte mult brusc, iar pierderea ├«n greutate este nejustificat─â, nu ezita s─â mergi la medic, pentru c─â acest simptom poate semnala prezen┼úa cancerului ovarian.

Care sunt factorii de risc

├Än primul r├ónd ai nevoie de un stil de via┼ú─â echilibrat ┼či s─ân─âtos, iar marea majoritate a cazurilor de cancer ovarian ajung s─â fie depistate la momentul menopauzei.

Unul dintre cei mai mari factori de risc ├«l reprezint─â ereditatea, mai ales dac─â at├ót pe linie matern─â, c├ót ┼či patern─â a existat o form─â de cancer.

├Än plus, muta┼úiie genelor BRCA 1┼či 2 sporesc riscul apari┼úiei cancerului ovarian. Greutatea corporal─â joac─â ┼či ea un rol esen┼úial ├«n men┼úinerea s─ân─ât─â┼úii tale, prezen┼úa sau absen┼úa anticoncep┼úionalelor sau deregl─ârile hormonale de asemenea. ┼×tiai c─â... ...toate femeile pot face cancer ovarian? ...dac─â observi simptomele din vreme ┼či mergi la medic ├«┼úi po┼úi salva via┼úa? ...multe femei cred ├«n mod gre┼čit c─â testul Babe┼č-Papanicolau depisteaz─â cancerul ovarian? Acesta poate confirma doar un diagnostic de cancer de col uterin.