Pericolele din hainele sintetice

1 2 jpg jpeg

Chimicalele folosite la fabricarea tuturor fibrelor sintetice au fost asociate ├«n decursul anilor cu probleme de s─ân─âtate serioase, cum ar fi distrugerea lent─â a sistemului imunitar, probleme legate de comportament ┼či dezechilibre hormonale sau chiar cancerul.

Evit─â pe c├ót posibil ├«mbr─âc─âmintea care are ├«n con┼úinut: acril, poliester, nailon, raion (v├óscoz─â), acetat ┼či triacetat. Iat─â, a┼čadar, c├óteva motive pentru care ar trebui s─â evi┼úi purtarea materialelor sintetice!

Pericolele din hainele sintetice: favorizează apariţia ciupercilor pielii

Materialele sintetice favorizeaz─â transpira┼úia, aceasta put├ónd duce la cre┼čterea riscului de a dezvolta afec┼úiuni micotice (ciuperci ale pielii), candidoze genitale, infec┼úii bacteriene, eczeme.

Posibilitatea de apari┼úie a acestor afec┼úiuni cre┼čte cu c├ót pielea st─â mai mult ├«n contact cu materialele sintetice, de exemplu ├«n cazul lenjeriei de corp sau cea de pat. De aceea, speciali┼čtii v─â recomand─â s─â evita┼úi lenjeria intim─â confec┼úionat─â din aceste materiale.

Pericolele din hainele sintetice: pielea intră frecvent în contact cu substanţe chimice

├Än cazul textilelor din materiale sintetice, pielea vine ├«n contact cu substan┼úele chimice din care este f─âcut─â ┼úes─âtura. Astfel, pot ap─ârea frecvent dermatite de contact sau alergii ale pielii. De asemenea, coloran┼úii utiliza┼úi ├«n fabricarea hainelor se pot dizolva din cauza transpira┼úiei ┼či pot, astfel, ataca pielea.

Pericolele din hainele sintetice: pielea uscată suportă mai greu ţesăturile sintetice

Textilele sintetice accentueaz─â m├ónc─ârimile pielii, mai ales ├«n cazul persoanelor cu pielea uscat─â, cum sunt v├órstnicii. Copiii care sufer─â de dermatit─â atopic─â sau alergii trebuie ├«mbr─âca┼úi cu h─âinu┼úe din materiale naturale, cele sintetice put├ónd declan┼ča episoade caracterizate prin m├ónc─ârimi ┼či leziuni cutanate.

Pericolele din hainele sintetice: formadelhida, substanţă cancerigenă

Formaldehida previne decolorarea ┼úes─âturilor ┼či este utilizat─â pe scar─â larg─â ├«n industria textil─â din China. Dar este o substan┼ú─â periculoas─â, fiind inclus─â ├«n list─â compu┼čilor cancerigeni de c─âtre Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii. ├Ämbr─âc─âmintea impregnat─â cu aceast─â substan┼ú─â are un miros specific, ca de formol.

Pericolele din hainele sintetice: PPD, un alt compus chimic nociv pentru piele

PPD este un alt compus chimic care ajut─â la fixarea culorii, fiind folosit ├«n special pentru colorarea hainelor de culoare neagr─â. Acest compus se g─âse┼čte ┼či ├«n produsele cosmetice, precum vopseaua de p─âr, dar ├«ntr-o concentra┼úie de maximum 6%, deoarece devine periculos ├«n propor┼úie mai mare, atac├ónd pielea ┼či provoc├ónd dermatite.

De obicei, simptomele apar dup─â c├óteva zile, astfel c─â multe persoane nu ├«┼či dau seama c─â de vin─â sunt hainele ├«nchise la culoare. Cei care poart─â ├«n mod regulat haine negre, tratate cu PPD, risc─â s─â devin─â alergici ├«n timp.

Pericolele din hainele sintetice: imprimeurile colorate, un pericol pentru copii

De obicei, hainele de calitate ├«ndoielnic─â ┼či imprimeurile colorate de pe ├«mbr─âc─âmintea copiilor sunt lipite cu adezivi nocivi, care con┼úin ftala┼úi. ├Än plus, ftala┼úii rezist─â la sp─âlare, indiferent de temperatura apei.

Pericolele din hainele sintetice: hainele care nu se ┼čifoneaz─â sau nu necesit─â c─âlcare

Acestea sunt realizate cu substan┼úe chimice perfluorinate (PFC) - folosite ┼či la tig─âile din teflon sau la covoare. Agen┼úia de Protec┼úie a Mediului consider─â PFC-urile toxice, men┼úion├ónd c─â acestea pot cauza diverse probleme la nivelul sistemelui reproductiv ┼či pot afecta cre┼čtere.

INFO: Hainele din bumbac sunt indicate tuturor persoanelor, cu precădere însă celor care au diverse boli de piele, întrucât derma suportă mai greu materialele sintetice. Pentru o piele sănătoasă sunt recomandate hainele din materiale naturale.