Obiceiuri sănătoase care îţi adaugă ani la viaţă

Deşi suntem conştienţi că sănătatea corpului este vitală, micile vicii ne dau înapoi, astfel că niciodată nu pare să fie momentul potrivit de a renunţa la punga de biscuiţi în loc de prânz sau la ţigara aprinsă şi atât de ,,îmbietoare'' de după masă.
Iată, aşadar, o serie de obiceiuri şi măsuri sănătoase, care îţi vor prelungi viaţa cu câţiva ani!
Slăbeşte şi redu consumul de alcool
Consumul de alcool afectează nu numai funcţiile hepatice, însă interferează şi în procesul de prelucrare al grăsimilor, astfel că alcoolul îţi poate afecta drastic starea de spirit. În cazul în care depăşeşti frecvent limitele obişnuite de alcool (adică 2-3 pahare zilnic pentru femei şi 3-4 pahare pentru bărbaţi), este posibil să dezvolţi ceea ce se cheamă ,,ficat gras''.
Care sunt beneficiile? Mai puţin alcool înseamnă şanse mai mici de a dezvolta o afecţiune hepatică, un somn mai odihnitor şi kilograme în minus, de asemenea.
Cum să consumi mai puţin alcool? Încearcă să fii mai atent la cantitatea de alcool pe care o consumi. De exemplu, 250 de ml de vin roşu are aproximatov 2.8 unităţi de alcool, adică aportul maxim pentru o zi. De asemenea, poţi folosi pahare mai mici pentru a reduce cantitatea de alcool şi alterna cu apă, pentru a hidrata corpul.
Sportul îţi prelungeşte viaţa cu 7 ani
Exerciţiile fizice practicate în mod regulat îţi pot prelungi viaţa cu până la 7 ani. De asemenea, sportul este un antidepresiv eficient, îmbunătăţeşte funcţiile cognitive şi există dovezi potrivit cărora ar întârzia debutul demenţei.
Totodată, sportul protejează oasele, scade în mod semnificativ colesterolul, tensiunea arterială şi te fereşte astfel de bolile cardiace.
Renunţă la ţigări
Să te laşi de fumat poate părea imposibil, mai ales dacă ai fumat timp de zeci de ani. În plus, ceea ce este uimitor este faptul că efectele benefice ale renunţării la fumat sunt vizibile chiar din prima zi.
Potrivit studiilor, persoanele care rezistă fără ţigări timp de 28 de zile au şanse mai mari să renunţe complet la fumat.
Care sunt beneficiile? După doar 48 de ore de la ultima ţigară, nicotina este eliminată complet din organism, iar gustul şi mirosul se vor îmbunătăţi substanţial. De asemenea, în numai două săptămâni, capacitatea pulmonară şi circulaţia sângelui sunt îmbunătăţite, în timp ce pielea începe să-şi recapete culoarea.
Totodată, în termen de 10 ani, riscul de cancer pulmonar scade la jumătate în comparaţie cu riscul unui fumător, în timp ce şansele de accident vascular cerebral sunt aceleaşi ca în cazul unui nefumător.
Renunţă la zahăr
Din ce în ce mai multe studii vorbesc despre efectele nocive ale consumului de zahăr asupra sănătăţii noastre. De altfel, cercetătorii americani ne recomandă ca aportul zilnic de zahăr să nu constituie mai mult de 5% din aportul zilnic de calorii (adică nu mai mult de 7 linguriţe zilnic pentru un adult).
Printre beneficiile renunţării la zahăr se numără scăderea tensiunii arteriale şi a greutăţii, reducerea colesterolului ,,rău'', precum şi un risc mai mic de a suferi de depresie.