Obiceiuri care afecteaz─â glanda tiroid─â

1 2 jpg jpeg

Cele mai frecvente boli care pot afecta tiroida sunt hipotiroidia ┼či hipertiroidia. Hipotiroidia apare atunci c├ónd glanda tiroid─â nu mai produce suficien┼úi hormoni. Cauzele sunt multiple, ├«ncep├ónd de la o dezvoltare deficitar─â a glandei ├«nc─â de la na┼čtere ┼či continu├ónd cu o ├«ndep─ârtare chirurgical─â total─â sau par┼úial─â a acesteia. Hipertiroidia const─â ├«n producerea excesiv─â de hormoni, ceea ce duce la destabilizarea func┼úiilor organismului.

Problemele tiroidei se datoreaz─â ├«n principal bolilor autoimune sau genetice, ├«ns─â pot ap─ârea ┼či ca urmare a administr─ârii anumitor medicamente.

Totodat─â, mai multe studii au stabilit c─â exist─â o rela┼úie ├«ntre anumite obiceiuri d─âun─âtoare s─ân─ât─â┼úii ┼či riscul de a suferi de probleme ale glandei tiroide! Iat─â care sunt acestea!

Sedentarismul

Stilul de via┼ú─â modern este caracterizat ├«n mare parte de sedentarism ┼či de lipsa activit─â┼úii fizice, care pot determina modific─âri la nivelul tiroidei, cum ar fi hipotiroidismul.

Solu┼úia? Cel pu┼úin 30 de minute de mi┼čcare zilnic. Evit─â, de asemenea, s─â stai prea mult timp a┼čezat pe scaunul de la birou - f─â o pauz─â de 10 minute la interval de o or─â.

Consumul excesiv de cofein─â

Majoritatea dintre noi ne ├«ncepem ziua cu o cea┼čc─â de cafea, acesta nefiind un obicei prost ├«n sine. Problemele apar, totu┼či, atunci c├ónd consumul de cofein─â devine exagerat.

Solu┼úia? 1-2 ce┼čti de cafea zilnic sunt mai mult dec├ót suficiente. ├Änlocuie┼čte restul de cofein─â cu mai mult─â ap─â ┼či sucuri naturale din fructe.

Alcoolul

Consumul excesiv de alcool afecteaz─â func┼úiile tiroidei ┼či poate duce la tulbur─âri grave, cum ar fi hipotiroidismul. ├Ä┼úi recomand─âm astfel s─â consumi b─âuturi alcoolice cu modera┼úie.

Fumatul

┼óig─ârile ┼či fumul de ┼úigar─â con┼úin substan┼úe toxice nocive, care pot provoca probleme grave la nivelul glandei tiroide. ├Än plus, la fum─âtori, afec┼úiunile tiroidei sunt mai greu de tratat dec├ót ├«n cazul nefum─âtorilor.

├Ä┼úi recomand─âm, a┼čadar, s─â renun┼úi la acest obicei ┼či s─â evi┼úi pe c├ót posibil contactul cu fumul de ┼úigar─â.

Carenţa de iod

Deficitul de iod al organismului poate fi direct responsabil pentru problemele glandei tiroide ┼či ├«n special hipotiroidismul. ├Äntr-adev─âr, glanda tiroid─â are nevoie de iod pentru a produce hormoni.

Solu┼úia? Cre┼čte aportul de iod printr-o diet─â care s─â cuprind─â urm─âtoarele alimente: sare de mare, pe┼čte ┼či fructe de mare, fasole alb─â, alge marine, usturoi ┼či ceap─â, produse lactate (iaurt, lapte ┼či br├ónz─â).

Stresul

Sistemul endocrin este extrem de sensibil la stresul fizic ┼či cel emo┼úional. Atunci c├ónd acestea din urm─â se combin─â, pot rezulta modific─âri ale glandei tiroide.

Soluţia? Învaţă să controlezi stresul prin tehnici de relaxare sau prin activităţi fizice care să-ţi facă plăcere - plimbări în natură, drumeţii, jogging etc.