Obezitatea afectează peste 20 la sută dintre români

1 2 jpg jpeg

Problema este acută şi la noi în ţară

În România, obezitatea afectează peste 20 la sută dintre românii cu vârsta peste 18 ani, conform celui mai recent studiu epidemiologic "Obezitatea în România - Prevalenţa obezităţii şi a factorilor de risc ai obezităţii în populaţia adultă din România". Rezultatele studiului arată o rată a obezităţii de 21,3 la sută şi o prevalenţă a supraponderii de 31,1 la sută, la românii cu vârste cuprinse între 18 şi 79 de ani.

Studiul a relevat totodată o prevalenţă mai ridicată, atât a obezităţii, cât şi a supraponderii în rândul bărbaţilor. Astfel, potrivit studiului, obezitatea afectează 23% dintre bărbaţi, faţă de 20,3% dintre femei, iar supraponderea, 41,6% dintre bărbaţi comparativ cu 24,7% dintre femei.

Conform studiului, rata obezităţii creşte odată cu vârsta, astfel că, în timp ce la adulţii de până în 39 de ani obezitatea are o prevalenţă de 9,9%, procentul creşte la 30,1 la grupa de vârstă 40 - 59 de ani şi ajunge la 41,6% la persoanele de peste 60 ani.

Rezultatele studiului arată complexitatea factorilor care determină obezitatea. Astfel, anumite elemente ale stilului de viaţă pot asigura protecţie împotriva apariţiei supragreutăţii sau obezităţii: număr crescut de zile de activitate fizică moderată sau intensă/săptămână; un program de alimentaţie ordonat cu 3 mese/zi, cantităţi moderate; consum regulat de peşte, legume şi fructe; consum de ulei de măsline;

Acest studiu a fost făcut de către o echipă de opt experţi români, medici cu specialiatea diabet, nutriţie şi boli metabolice. Cercetarea a inclus un eşantion de aproximativ 2.100 de persoane adulte, din opt centre regionale: Bihor, Bucureşti, Cluj, Galaţi, Gorj, Iaşi, Suceava, Timiş.