Nu neglija tulbur─ârile de somn!

1 2 jpg jpeg

Mai puţin de o treime dintre persoanele care au probleme cu somnul caută ajutor specializat.

├Än ┼úara noastr─â, se estimeaz─â c─â ├«ntre 1-3% din copii ┼či adolescen┼úi pot avea tulbur─âri respiratorii ├«n timpul somnului. De asemenea, 4-6% din adul┼úi pot avea sindrom de apnee ├«n somn de tip obstructiv (├«ntre 900.000 ÔÇô 1.100.000 adul┼úi).

Problemele de somn pot fi depistate ┼či tratate ├«n cele peste 80 de laboratoare sau puncte de ├«nregistrare somnografic─â din ┼úar─â.

ÔÇ×Somnologia este o competen┼ú─â, o supraspecializare care, tradi┼úional, a fost omologat─â ├«n majoritatea ┼ú─ârilor din Uniunea European─â. Motivele recunoa┼čterii acestei supraspecializ─âri ┼úin de patologia important─â pe care o acoper─â, de faptul c─â salveaz─â vie┼úi, de contribu┼úia pe care o are la reluarea vie┼úii profesionale ┼či sociale a pacien┼úilor care, suferind de tulbur─âri ├«n somn, pot deveni o problem─â serioas─â pentru comunitate ┼či pentru propria familieÔÇŁ, a declarat prof. dr. Florin Mih─âl┼úan, pre┼čedintele interimar al Societ─â┼úii Rom├óne de Pneumologie.

├Än aceste centre de somnologie se pot diagnostica ┼či trata afec┼úiunile legate de sindromul de apnee ├«n somn de tip obstructiv sau central, sindromul de obezitate-hipoventila┼úie, boala picioarelor nelini┼čtite ┼či narcolepsia.

Apneea în somn, periculoasă

Sindromul de apnee ├«n somn nedepistat la timp poate duce la accidente prin adormire la volan, accidente la locul de munc─â, riscuri pentru ┼čoferii profesioni┼čti, controlori de trafic, mecanici de locomotive etc.

Ignorarea acestei boli atrage apari┼úia complica┼úiilor precum boli cardiovasculare (infarct miocardic, tulbur─âri de ritm, hipertensiune arterial─â rezistent─â la tratament), neurologice (accidente vasculare cerebrale), respiratorii (insuficien┼úe respiratorii, complicarea astmului bron┼čic sau a BPOC-ului), diabet zaharat, tulbur─âri erectile, impoten┼ú─â ┼či sindrom metabolic.