Nevrozele: de ce apar ┼či cum le gestionezi

1 2 jpg jpeg

Cele mai frecvente suferin┼úe psihice ale vremurilor noastre sunt nevrozele, tulbur─ârile de dispozi┼úie ┼či de personalitate ┼či depresia. Nevroza este o tulburare mental─â de lung─â durat─â, de care persoana afectat─â este con┼čtient─â ┼či care nu perturb─â func┼úiile esen┼úiale ale personalit─â┼úii.

Spre deosebire de psihoz─â, ea nu genereaz─â pierderea contactului cu realul, iar persoana nevrotic─â r─âm├óne, ├«ntr-o mai mic─â sau mai mare m─âsur─â, adaptat─â la via┼úa social─â. Totu┼či, nevroza este resim┼úit─â ca o povar─â grea pentru cei afecta┼úi.

De ce apar

Conflictele nerezolvate sau reprimate, provenite de cele mai multe ori din copil─ârie, se transform─â ├«n probleme ┼či, ├«n condi┼úii de stres, ├«ncep s─â se manifeste prin simptome psihice, psihosociale sau fizice. Potrivit speciali┼čtilor, acestea reprezint─â o modalitate a psihicului celui afectat de a atrage aten┼úia asupra suferin┼úei sale ┼či de a cere ajutor. Din p─âcate, cei din jur reac┼úioneaz─â, de obicei, defensiv la comportamentul negativ, neobi┼čnuit, al nevroticului.

Termenul nevroz─â este folosit de majoritatea psihologilor pentru a desemna diverse tulbur─âri psihice - fobiile, tulburarea de anxietate, atacul de panic─â, tulburarea obsesiv-compulsiv─â, isteria, ipohondria ┼či anumite tulbur─âri schizoide sau paranoice.

Se manifest─â ┼či fizic

Manifest─ârile mentale includ anxietate, depresie, g├ónduri sau ac┼úiuni obsesive. ├Än plan emo┼úional, apar st─âri tensionate, modific─âri frecvente ale dispozi┼úiei, sentimente de vinov─â┼úie, pierderea ├«ncrederii ├«n sine, team─â, insecuritate, ru┼čine, probleme ├«n rela┼úiile interpersonale, sc─âderea treptat─â a performan┼úei. Simptomele fizice sunt tulbur─âri de somn, tulbur─âri sexuale, bulimia sau anorexia ┼či dureri f─âr─â o cauz─â organic─â.

Poate fi nevoie de psihoterapie

Tratamentul nevrozelor depinde de tipul lor ┼či de intensitatea suferin┼úei pe care o provoac─â. Ele se pot manifesta printr-un disconfort care nu afecteaz─â ritmul cotidian ┼či via┼úa social─â, dar ┼či prin limit─âri extrem de nepl─âcute ale vie┼úii de zi cu zi, care cresc progresiv ├«n intensitate dac─â nu sunt tratate corespunz─âtor.

├Än formele u┼čoare, persoana afectat─â poate rec─âp─âta controlul prin propriile for┼úe, cu ajutorul unor tehnici de gestionare a stresului. ├Än cele moderate ├«ns─â nu se va mai descurca singur─â, iar ├«n cele severe, problema nu va putea fi dep─â┼čit─â sau ameliorat─â f─âr─â o terapie specializat─â. Iar aceasta este psihoterapia. De aceea, este recomandabil ca, ├«n cazul oric─ârui comportament nevrotic s─â ceri sfatul unui psiholog sau unui psihoterapeut.

Prin psihoterapie poate fi descoperit─â cauza ad├ónc─â a nevrozei, astfel ├«nc├ót r─âul este atacat la r─âd─âcin─â ┼či conflictul interior poate fi rezolvat cu succes. ├Än nevrozele severe, speciali┼čtii pot recomanda ├«ns─â ┼či tratamentul medicamentos. Inhibitorii de recaptare a serotoninei, de pild─â, compenseaz─â dezechilibrul ap─ârut ├«n sistemul de neurotransmi┼ú─âtori. Dar exist─â ┼či alte medicamente care sunt prescrise ├«n nevroze, pentru a alina temporar suferin┼úa celui afectat. ├Än unele cazuri, terapia include ┼či m─âsuri de reintegrare social─â a persoanei afectate.

Ca o concluzie, trebuie precizat ├«ns─â c─â medicamentele suprim─â doar simptomele nepl─âcute ale nevrozei, nu trateaz─â ┼či cauza. De aceea, psihoterapia este recomandat─â ca o metod─â mai eficace, cu rezultate pe termen lung.

┼×tiai c─â...

... potrivit studiilor, nevrozele apar cel mai des în al treilea sau al patrulea deceniu de viaţă?

... nevrozele afectează mult mai des femeile decât bărbaţii?