Negii genitali - periculo┼či sau nu?

1 2 jpg jpeg

Negii genitali sunt tumori cutanate benigne, cauzate de papilomavirusul uman (HPV). Acest virus apare ├«n aproximativ 80 de tipuri, iar anumite tulpini ale sale pot provoca o transformare a celulelor infectate ┼či apari┼úia unor forme de cancer.

Aproximativ jum─âtate din persoanele active sexual sunt purt─âtoare de virusuri papiloma, cele care cauzeaz─â condiloamele genitale (negi). Virusul papiloma intr─â ├«n organism prin t─âieturi sau leziuni cutanate, ├«n cadrul contactului direct dintre tegumente, cel mai frecvent ├«n timpul actului sexual cu o persoan─â deja infectat─â. Cum ├«i recuno┼čti Negii genitali apar uneori la c├ó┼úiva ani dup─â infectare ┼či nu sunt ├«ntotdeauna vizibili cu ochiul liber. C├ónd sunt, apar ca ni┼čte excrescen┼úe ale membranei mucoase sau ale pielii, cel mai adesea de aceea┼či culoare, uneori alb─â sau cenu┼čie. Acestea variaz─â ca form─â ┼či dimensiuni, de la mici, multipli, p├ón─â la excrescen┼úe unice, mari. Negii pot cre┼čte rapid ┼či pot ar─âta ca un conopid─â.

La b─ârbat, negii se pot dezvolta pe gland, prepu┼ú, orificiul urinar ┼či ├«n jurul anusului sau ├«n interiorul rectului. Ei nu sunt, de obicei, durero┼či, dar uneori provoac─â m├ónc─ârimi.

La femei, pot fi localiza┼úi pe vulv─â, perineu, labia major─â ┼či labia minor─â ┼či ├«n regiunea perianal─â.

Persoanele care ┼či-au ├«nceput via┼úa sexual─â devreme ┼či cele care au avut mai mul┼úi parteneri sexuali prezint─â un risc mai mare de contaminare cu papilomavirusul uman, mai ales dac─â au avut contact sexual neprotejat. Persoanele care sufer─â de o alt─â infec┼úie cu transmitere sexual─â sunt, de asemenea, expuse riscului de a se infecta cu acest virus.

Micile leziuni ale pielii, o imunitate sc─âzut─â ┼či diferite inflama┼úii sunt factori care faciliteaz─â transmiterea HPV. ┼×i al┼úi factori, cum ar fi fumatul, abuzul de droguri, precum ┼či administrarea de medicamente imunosupresoare pot favoriza infec┼úia. O mam─â ├«┼či poate infecta copilul la na┼čtere, c├ónd f─âtul trece prin vagin.

Pentru că papilomavirusurile sunt rezistente la condiţiile de mediu (diferenţe de temperatură, frig, căldură), transmiterea indirectă prin apă, prosoape sau echipamente murdare este posibilă la piscină sau în saune.

├Än majoritatea cazurilor, leziunile de negi genitali sunt date de tulpini de virus papiloma de tip 6 ┼či 11, cu poten┼úial redus cancerigen. Dar exist─â ┼či infec┼úii cu tulpini cancerigene, tipurile 16 si 18 fiind considerate cele mai agresive. Acestea din urm─â provoac─â leziuni precanceroase, cu poten┼úial malign.

La b─ârba┼úi, aceste leziuni displazice apar pe penis ┼či ├«n anus. La femei, sunt situate de obicei ├«n colul uterin (sunt responsabile pentru 99% din cazurile de cancerul de col uterin), dar pot fi g─âsite ┼či ├«n vulv─â, vagin sau anus. Coexisten┼úa frecvent─â a HPV cu risc sc─âzut ┼či HPV cu risc ridicat justific─â testarea colului uterin la femeile cu negi genitali, precum ┼či o examinare atent─â a ├«ntregului perineu ├«n cazul unor leziuni suspecte at├ót la b─ârba┼úi, c├ót ┼či la femei. Femeile care au negi genitali ar trebui s─â fac─â anual un test Babe┼č-Papanicolau, pentru a putea depista din timp apari┼úia unui cancer de col uterin.

2 jpg jpeg

Dr. Adrian Ilonca, medic specialist dermatologie, www.dermaonline.ro

Atunci când observi apariţia unor proeminenţe pe suprafaţa mucoasei genitale, pe pielea din jurul organelor genitale, în zona inghinală sau perianală, la nivelul anusului, la nivelul mucoasei bucale sau pe limbă, este indicat să te prezinţi la un medic dermatolog.

Pentru negii genitali exist─â mai multe modalit─â┼úi de tratament, care includ: crioterapia (├«nghe┼úarea leziunilor cu azot lichid), electrocauterizarea, excizia chirugical─â, aplica┼úii de TCA, podofilotoxin─â, medicamente imunomodulatoare ┼či antivirale. De obicei, o terapie combinat─â produce o dispari┼úie mai rapid─â a leziunilor ┼či scade riscul de recidive. ├Än func┼úie de tipul, localizarea ┼či extinderea leziunilor, medicul dermatolog va alege cea mai potrivit─â combina┼úie terapeutic─â pentru fiecare pacient ├«n parte.