Motive mai puţin ştiute ale întârzierii menstruaţiei

1 2 jpg jpeg

Fluctuaţiile de greutate corporală

Femeile cu un indice de masă corporală de peste 25 sunt predispuse la afecţiuni medicale manifestate prin tulburări de ciclu menstrual şi menstruaţie neregulată.

Îţi poţi calcula indicele de masă corporală AICI

Nici slăbuţele nu sunt ferite de problemele legate de ciclu menstrual, pentru că ele sunt mai expuse la riscul de a avea dezechilibre hormonale. Acestea provoacă şi ele întârzieri ale sângerărilor lunare.

Medicamentele sau o afecţiune nedepistată

Şi bolile sau tratamentele medicamentoase pot duce la dereglări de ciclu menstrual. Prin urmare, dacă începi un tratament recomandat de medic şi observi o întârziere a menstruaţiei, renunţă să-l mai urmezi şi programează-te din nou pentru a primi un alt medicament.

Boli ale glandei pituitare sau ale hipotalamusului pot cauza şi ele amenoree sau pierderea menstruaţiei, deoarece acestea joacă un rol important în reglarea hormonilor ovarieni. Alte afecţiuni care pot avea ca simptom întârzierea menstruaţiei sunt:

- hipotiroidie

- sindromul ovarelor polichistice

- perimenopauză

- menopauză

Stresul prelungit

Anxietatea şi stresul afectează creierul, precum şi echilibrul hormonal. Ciclul menstrual depinde foarte mult de secreţia hormonală, iar un dezechilibru poate să ducă la fluctuaţii de menstuaţie. Alături de stresul pe o perioadă lungă de timp, menstruaţia poate fi influenţată şi de:

- exerciţiile fizice intense. Unele atlete suferă adesea de amenoree,

- călătorii şi oboseală,

- tulburări de alimentaţie (bulimie, anorexie),

- alăptare.