Momentul naşterii îţi influenţează sănătatea. Iată cum!

În timp ce moştenirea genetică poate determina riscurile pentru sănătate, oamenii de ştiinţă susţin că la fel de importante sunt şi momentul naşterii (dacă eşti primul născut sau nu), greutatea ta la naştere sau vârsta mamei la momentul naşterii tale.
Iată, aşadar, trei aspecte legate de momentul naşterii tale care ţi-ar putea influenţa sănătatea!
Ai avut 4,5 kilograme la naştere sau mai puţin de 2,7 kilograme
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici pe 400.000 de indivizi, ai un risc mai ridicat de a suferi de probleme de auz, de vedere sau de afecţiuni cognitive până în momentul în care vei atinge vârsta mijlocie.
Oamenii de ştiinţă spun că problemele cognitive sau senzoriale pot fi provocate de o nutriţie insuficientă înainte de naştere sau, alternativ, de o cantitate anormală de hormoni de creştere, care afectează dezvoltarea neurosenzorială.
Vârsta mamei a fost de 30+ ani în momentul naşterii tale
Eşti supus unui risc mai mare de a suferi de depresie, anxietate sau stres în jurul vârstei de 20 de ani, dar şi peste această vârstă dacă eşti femeie, potrivit unui studiu realizat de American Psychological Association. Astfel, femeile adulte ale căror mame aveau 30 de ani în momentul naşterii s-au declarat mai stresate decât femeile cu mame mai tinere.
Acest lucru se datorează decalajului mare de vârstă dintre mamă şi fiică, ceea ce face ca relaţia să fie mai tensionată şi să provoace mai mult stres.
Dacă eşti primul născut
Eşti mult mai predispus să devii supraponderal decât fraţii tăi, arată un studiu realizat pe 13.000 de perechi de surori suedeze. După analizarea datelor, cercetătorii au descoperit că primii născuţi aveau cu 29% mai multe şanse de a se confrunta cu excesul de greutate şi cu 40% mai multe şanse de a suferi de obezitate, comparativ cu surorile mai mici. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul băieţilor.
Oamenii de ştiinţă susţin că ,,de vină'' ar putea fi fluxul de sânge scăzut către placentă, deoarece la prima sarcină vasele de sânge ale mamei sunt mai înguste şi nu permit transferul optim de substanţe nutritive către făt.























