Mirosuri care provoac─â dureri de cap

1 2 jpg jpeg

Durerile de cap se pot declan┼ča brusc sau treptat ┼či pot dura mai pu┼úin de o ora sau mai multe zile. Exist─â mai multe tipuri de dureri de cap, care pot fi ├«nso┼úite ┼či de alte simptome, care variaz─â ca intensitate ┼či gravitate.

Exist─â mai mul┼úi factori declan┼čatori ai durerilor de cap - de la alimente, zgomot, lumin─â puternic─â foame, fumat, consum de cofein─â p├ón─â la anumite mirosuri, mai exact mirosurile puternice.

Potrivit unor studii recente, una din dou─â persoane care sufer─â de dureri de cap intense au crize declan┼čate de mirosuri puternice, cele mai sensibile fiind femeile.

Mirosuri care provoac─â dureri de cap - vopseluri, parfumuri ┼či flori

De┼či nu poate fi explicat clar acest lucru, mirosurile puternice pot ├«ntr-adev─âr declan┼ča dureri de cap deoarece interac┼úioneaz─â cu sistemul nervos. Astfel, vopselurile, parfumurile ┼či florile sunt principalele surse de mirosuri puternice care pot da dureri de cap.

Alte mirosuri greu de suportat ┼či care pot declan┼ča cu u┼čurin┼ú─â dureri de cap persoanelor sensibile sunt cel de ceap─â, deodorantele auto, mirosul alimentelor pr─âjite, fumul de ┼úigar─â sau mirosul produselor de menaj, care con┼úin substan┼úe chimice puternice ┼či arome artificiale.

Aceste mirosuri influen┼úeaz─â emo┼úiile, deoarece, ├«n creier, zonele mirosului ┼či ale emo┼úiilor sunt apropiate. Mirosul poate stimula nervii trigemeni, conduc├ónd la inflama┼úie ┼či durere de cap sau poate provoca o mic┼čorare a vaselor sanguine, explic─â medicul Nicholas Silver, de la Universitatea din Liverpool.

Mirosuri care provoac─â dureri de cap - gaze de e┼čapament ┼či pesticide

Un studiu realizat ├«n Italia a constatat c─â 46% dintre tinerii lucr─âtori din magazinele alimentare au raportat c─â se sim┼úeau r─âu dup─â ce fuseser─â expu┼či anumitor substan┼úe chimice, cu dureri de cap ca cele mai ├«nt├ólnite simptome. Mirosurile cele mai problematice analizate ├«n studiu au fost gazele de e┼čapament ┼či pesticidele.