M─âseaua de minte: care este rolul ei ┼či c├ónd trebuie extras─â

1 2 jpg jpeg

Molarii de minte au rolul de a mesteca, a t─âia ┼či f─âr─âmi┼úa alimentele ┼či sunt la fel de utili ca ┼či ceilal┼úi dac─â vor cre┼čte ├«n mod corect, sus┼úinuti de gingii ┼či oase s─ân─âtoase. ├Ängrijirea molarilor de minte se face separat, deoarece erup┼úia nefiind complet─â ei r─âm├ón mai mici dec├ót ceilal┼úi din┼úi ┼či astfel periajul trebuie f─âcut individual. Tocmai datorit─â faptului c─â nu li se acord─â aten┼úie separat─â, ace┼čtia nu ajung s─â fie peria┼úi ┼či se carieaz─â mult mai repede.

Odat─â cariate, m─âselele de minte pot cauza dureri intense la nivelul mandibulei sau maxilarului. De asemenea, persoana poate avea probleme ├«n timp ce mestec─â alimentele, dar are ┼či un risc mai ridicat de a dezvolta afec┼úiuni gingivale, infec┼úii ┼či chisturi la acest nivel. Important de ┼čtiut este c─â ├«n unele situa┼úii apari┼úia molarilor de minte poate favoriza ├«nghesuirea celorlal┼úi din┼úi, ceea ce afecteaz─â dantura.

,,Apel─âm la solu┼úia extrac┼úiei atunci c├ónd molarii de minte sunt par┼úial erup┼úi ┼či nu au suficient spa┼úiu, dac─â genereaz─â durere, sunt caria┼úi profund sau dac─â sunt par┼úial ├«ngropa┼úi ├«n osul maxilar ┼či sunt orienta┼úi spre dintele vecin pe care ├«l pot caria. Ace┼čtia se scot ┼či dac─â va cre┼čte reten┼úia pl─âcii dentare sau dac─â sunt inactivi ├«n mastica┼úie ┼či nu au antagonist (pentru a putea favoriza mai bine igiena molarului din fa┼úa lor care are un rol important ├«n mastica┼úie). Dac─â ├«ns─â la erup┼úie molarul nu poate str─âbate mucoasa de deasupra lui ┼či observ─âm c─â are loc ├«n cavitatea bucal─â, se va face doar o incizie pentru a-i permite acestuia s─â-┼či urmeze erup┼úia pe arcad─â. Un molar de minte este valoros ├«ntr-o viitoare lucrare fix─â, atunci c├ónd lipsesc molarii vecini, de aceea extrac┼úia acestuia, care de altfel este destul de dureroas─â, ar trebui s─â se fac─â numai dac─â este absolute necesarÔÇŁ, explic─â Andra Custura, medic stomatolog ┼či manager medical la Andra Smile.

În ce conctă extracţia măselelelor de minte

Medicul stomatolog poate decide care este pozi┼úionarea molarului de minte ┼či dac─â el trebuie extras pe baza unei radiografii stomatologice.

Există situaţii în care apar complicaţii locale, deoarece măselele au rădăcini separate de sinusurile maximalare printr-un strat subţire de os. În acest caz se recomandă tratamentul cu antibiotice, iar pacienţii trebuie să evite activităţile ce ar putea exercita presiune asupra sinusurilor (de exemplu: suflatul nasului, strănutul, exerciţiile fizice).

,,Ulterior extrac┼úiei se va sim┼úi un disconfort ┼či/ sau durere care pot fi tratate cu analgezice ┼či antiinflamatoare. Exist─â de asemenea posibilitatea apari┼úiei de infec┼úii din cauza num─ârului mare de bacterii prezente ├«n gur─â. ├Än acest caz se administreaz─â profilactic antibiotice. Alte efecte ce pot ap─ârea sunt umfl─âturile, care variaz─â de la pacient la pacient ┼či s├ónger─ârile, care sunt considerate a fi normaleÔÇŁ, adaug─â medicul stomatolog Andra Custura.

Nepl─âcerile care apar ├«n urma extragerii m─âselei de minte, cum sunt durerile sau inflama┼úiile locale, se reduc cu ajutorul analgezicelor ┼či compreselor reci.

Pentru o igien─â corespunz─âtoare, se pot administra antiseptice locale (ap─â de gur─â, ceaiuri dezinfectante de salvie sau mu┼če┼úel). De asemenea, nu e bine s─â consuma┼úi alimente dure (nuci, alune, semin┼úe, floricele), fierbin┼úi sau foate reci ┼či nici s─â fuma┼úi cel pu┼úin 24 de ore de la interven┼úie.