Măseaua de minte: care este rolul ei şi când trebuie extrasă

1 2 jpg jpeg

Molarii de minte au rolul de a mesteca, a tăia şi fărămiţa alimentele şi sunt la fel de utili ca şi ceilalţi dacă vor creşte în mod corect, susţinuti de gingii şi oase sănătoase. Îngrijirea molarilor de minte se face separat, deoarece erupţia nefiind completă ei rămân mai mici decât ceilalţi dinţi şi astfel periajul trebuie făcut individual. Tocmai datorită faptului că nu li se acordă atenţie separată, aceştia nu ajung să fie periaţi şi se cariează mult mai repede.

Odată cariate, măselele de minte pot cauza dureri intense la nivelul mandibulei sau maxilarului. De asemenea, persoana poate avea probleme în timp ce mestecă alimentele, dar are şi un risc mai ridicat de a dezvolta afecţiuni gingivale, infecţii şi chisturi la acest nivel. Important de ştiut este că în unele situaţii apariţia molarilor de minte poate favoriza înghesuirea celorlalţi dinţi, ceea ce afectează dantura.

,,Apelăm la soluţia extracţiei atunci când molarii de minte sunt parţial erupţi şi nu au suficient spaţiu, dacă generează durere, sunt cariaţi profund sau dacă sunt parţial îngropaţi în osul maxilar şi sunt orientaţi spre dintele vecin pe care îl pot caria. Aceştia se scot şi dacă va creşte retenţia plăcii dentare sau dacă sunt inactivi în masticaţie şi nu au antagonist (pentru a putea favoriza mai bine igiena molarului din faţa lor care are un rol important în masticaţie). Dacă însă la erupţie molarul nu poate străbate mucoasa de deasupra lui şi observăm că are loc în cavitatea bucală, se va face doar o incizie pentru a-i permite acestuia să-şi urmeze erupţia pe arcadă. Un molar de minte este valoros într-o viitoare lucrare fixă, atunci când lipsesc molarii vecini, de aceea extracţia acestuia, care de altfel este destul de dureroasă, ar trebui să se facă numai dacă este absolute necesar”, explică Andra Custura, medic stomatolog şi manager medical la Andra Smile.

În ce conctă extracţia măselelelor de minte

Medicul stomatolog poate decide care este poziţionarea molarului de minte şi dacă el trebuie extras pe baza unei radiografii stomatologice.

Există situaţii în care apar complicaţii locale, deoarece măselele au rădăcini separate de sinusurile maximalare printr-un strat subţire de os. În acest caz se recomandă tratamentul cu antibiotice, iar pacienţii trebuie să evite activităţile ce ar putea exercita presiune asupra sinusurilor (de exemplu: suflatul nasului, strănutul, exerciţiile fizice).

,,Ulterior extracţiei se va simţi un disconfort şi/ sau durere care pot fi tratate cu analgezice şi antiinflamatoare. Există de asemenea posibilitatea apariţiei de infecţii din cauza numărului mare de bacterii prezente în gură. În acest caz se administrează profilactic antibiotice. Alte efecte ce pot apărea sunt umflăturile, care variază de la pacient la pacient şi sângerările, care sunt considerate a fi normale”, adaugă medicul stomatolog Andra Custura.

Neplăcerile care apar în urma extragerii măselei de minte, cum sunt durerile sau inflamaţiile locale, se reduc cu ajutorul analgezicelor şi compreselor reci.

Pentru o igienă corespunzătoare, se pot administra antiseptice locale (apă de gură, ceaiuri dezinfectante de salvie sau muşeţel). De asemenea, nu e bine să consumaţi alimente dure (nuci, alune, seminţe, floricele), fierbinţi sau foate reci şi nici să fumaţi cel puţin 24 de ore de la intervenţie.